Estiu literari al Maestrat

640px-placa_major_de_sant_mateu

Plaça major de Sant Mateu. Foto: Columbusalbus

Estiu literari al Maestrat és una idea que se’m va ocórrer arran de la meua feina com a tècnic docent al programa El Gust per la Lectura del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Sobretot, no únicament. L’organització de jornades dedicades a l’estudi d’escriptors significatius com ara Joan Maragall o Màrius Torres i l’elaboració de rutes literàries, com la de Mercè Rodoreda o Salvador Espriu, van proporcionar-me coneixements sobre la manera d’organitzar, difondre i portar a terme activitats literàries entre l’estudi i el gaudi, obertes a l’experiència cultural més enllà del turisme. La col·laboració en el número 6 de la revista Beceroles, apareguda el 2016 però amb materials dels anys anteriors, va portar-me a la formalització de les rutes literàries seguint els estàndards de la xarxa Espais Escrits, entramat que ja coneixia justament arran de la dedicació a El Gust per la Lectura. Al final, quan de l’Ateneu Cultural de Benicarló van demanar-me per fer una ruta literària de La Font de la Salut, vaig haver de recollir els textos del llibre que poden configurar una ruta literària a l’ús: un recull de textos per ser llegits in situ, on se situa el que conta la lletra impresa. La confluència de les rutes literàries amb les jornades d’experts sobre literatura va desembocar en la formulació d’un possible cicle d’activitats literàries al Maestrat, un nínxol cultural intacte per causes que ara no em vaga d’argumentar però que estan directament relacionades amb un model cultural i econòmic concrets del turisme massiu i el folklorisme, que s’ha practicat i es practica al Maestrat. Bona part dels materials potencials per a aquestes activitats s’han anat amalgamant en els darrers anys. Només consisteix a reagrupar-los i donar-los la possibilitat de traure el cap més enllà de la labor sorda de persones de la mateixa comarca que s’hi dediquen amb el sol suport de la seua pròpia voluntat, tot sovint decantada de la seua dedicació professional a les lletres.

Així doncs, la idea de l’Estiu Literari al Maestrat, més enllà del caràcter personal que puga tenir inicialment, és un projecte per revifar l’experiència literària en llengua catalana al Maestrat, i reprendre un activisme cultural dedicat a la literatura, que va existir als anys 80 i 90 del segle XX i que va desaparèixer o si més no desarticular-se al segle XXI, per raons polítiques, de política cultural i també a causa de la crisi econòmica. En aquesta revifalla, hi concorren dos àmbits que es complementen entre si: les rutes literàries i els estudis literaris.

Les rutes literàries vinculen una determinada obra o el conjunt d’una obra o figura literària amb un lloc o llocs determinats, de manera que es fixa una relació entre literatura, paisatge i patrimoni. Una manera de viure la literatura és experimentant-la sobre el terreny, in situ, trescant els llocs de què parla o que tenen una relació amb una obra o escriptor o escriptora. Llegir al lloc on se situa l’acció d’una novel·la, al paratge que canta un poema, davant el paisatge íntim que es retrata, comporta un valor afegit a la lectura. És molt diferent per a l’imaginari lector que si es llegeix a casa, a la biblioteca o al tren. La imaginació treballa d’una altra manera. Hi incorpora les sensacions que capten els sentits en el moment de la lectura en el lloc concret en què es produeix. Al Maestrat hi ha poques rutes literàries fixades, però val la pena començar per les existents i progressivament anar fent via i eixamplar aquest patrimoni literari. Una és la que ja s’ha esmentat i l’altra la de La maledicció del Groc d’Armando Vericat. Són guies elaborades seguint els estàndards de la xarxa Espais Escrits i poden trobar-se a la xarxa, concretament al número 6 de Beceroles, revista del Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels Països Catalans (CEL), amb seua Alcanar. Bo és portar-les a la pràctica i aprendre per elaborar-ne de noves.

Els estudis sobre la literatura del Maestrat són escassos i limitats. Se circumscriuen a figures que, com ara Carles Salvador, han transcendit la dimensió purament comarcal per projectar-se més enllà. Es pot adduir la proporcionalitat entre la producció existent i el gruix crític que ha generat, però potser fins i tot n’hi ha més per descobrir que a la vista. Tret de casos com el ja esmentat, hi ha molt poca bibliografia que parle de la literatura i els escriptors i escriptores del Maestrat. L’atenció que hi ha dedicat la Universitat no passa de tangencial, en la constant històrica de centrar-se en la capitalitat i ignorar la perifèria. La crítica s’ha d’anar a resseguir a les pàgines de la secció de diari, específicament del diari Avui, i en revistes de lletres, entre les quals hi ha Beceroles. Els noms propis més remarcables en aquest sentit són Manuel Garcia Grau i Josep San Abdon, ambdós amb una bona sèrie d’articles inventariats al portal Traces. El conjunt, en qualsevol cas, està caracteritzat per la dispersió i la fragmentació. No hi ha fonts de referència que expliquen l’evolució d’una literatura comarcal que, malgrat tot, existeix, en obres escrites per autors i autores del Maestrat i en obres que parlen del Maestrat escrites per autors i autores que no són de la comarca.

L’Estiu Literari al Maestrat, doncs, hauria de servir per atacar aquestos dos fronts creant unes determinades pràctiques al voltant de la literatura, més enllà d ela presentació de llibres, que després de tot no són esdeveniments tan literaris com comercials. I sí, és clar que això s’ha de combinar amb l’experiència de la paraula en viu. Hi ha moltes maneres d’emprendre aquest tipus d’esdeveniments i val la pensa reflexionar-hi prèviament per no cometre errors que ja s’han comès anteriorment.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s