Resiliència al Sénia

20160913-resiliencia-al-senia-3

Confesso que tot i haver fet m’agrada a la pàgina de Facebook de Salvem lo Montsià per invitació de Manel Mas, que deu ser un dels lectors que no em deixa de petja (moltes gràcies, Manel), encara no havia tingut coneixement del reportatge “Resiliència al Sénia“, que va emetre’s al Canal 33 a finals de setembre dins del programa Latituds.

Latituds és un programa del canal cultural de la televisió catalana sobre l’activisme contra la pobresa, la injustícia, la guerra, la sostenibilitat. A cada capítol es tracta un tema concret amb els protagonistes de projectes d’abast local o territorial, que expliquen quins problemes tenen i què fan per mirar de superar-los. Aquesta exposició es complementa amb la intervenció d’especialistes de prestigi sobre la qüestió, que proporcionen un punt de vista global de la problemàtica exposada i de les possibles solucions.

En el capítol dedicat a les comarques del Sénia, els protagonistes exposen les diferents amenaces que les afecten des del punt de vista ambiental. D’aquesta manera, el reportatge fa una breu actualització del procés viscut amb el Castor, que ve a ser el paradigma de projecte energètic exogen implantat de la mà de corporacions molt poderoses sense cap vinculació regional, que resulta una amenaça susceptible de derivar en desastre ambiental. Continua amb la fàbrica de ciment d’Alcanar i les seues activitats extractives, que s’estenen a les pedreres d’Ulldecona i a l’abandonament de terrenys contigus a l’AP-7 resultat de les extraccions fetes fa 40 anys per construir l’autopista, uns terrenys que avui són descampats amb l’única utilitat d’acollir abocaments il·legals. L’activitat extractiva s’estén a la finalitat turística de regenerar platges, d’especial incidència a Peníscola, una acció sobre el  medi que erosiona allà on s’extrau i impacta en els cicles naturals del litoral. Un altra temàtica que hi apareix és la de l’extracció d’oliveres mil·lenàries al Montsià, que contrasta amb la protecció d’aquests arbres al Baix Maestrat per llei. Finalment, la problemàtica sobre els accidents a l’N-340 i la reivindicació veïnal, que ja comença a tindre una trajectòria, per la gratuïtat de l’AP-7 relliga la protecció del patrimoni natural amb la necessitat de millorar unes comunicacions que tenen un funcionament molt descompensat.

En els minuts que dura, el reportatge no pot aprofundir gaire en aspectes que queden per dilucidar, sinó que més prompte planteja els interrogants que cada una de les qüestions tractades comporta. Quin és el futur del projecte Castor? Florentino Pérez ja va consumar el seu pelotazo amb la complicitat dels dirigents del govern d’Espanya, a l’hora de construir-lo i a la de cobrar-se’n el fracàs. Ara, cap a on va? Si no s’ha desballestat la instal·lació vol dir que un dia pot tornar a operar? Pareix que l’objectiu és, sobretot, esmorteir la polèmica, no fos cas que s’hagués de fer front a responsabilitats. Quan torne el mateix tipus de projectes a cobejar la utilització del territori, hi se’l tractarà igual o s’haurà après alguna cosa?

La fàbrica de ciment d’Alcanar té un impacte més perllongat en el temps que no diu el reportatge. Avui extrau argila d’Ulldecona, però ja fa 40 anys extreia sauló de Traiguera. Pràcticament, aquesta activitat hi ha fet desaparèixer muntanyes. També ha impactat en els aqüífers. El que avui és un circuit de motocròs a la partida Cap de la Vila, que ja indica la contigüitat al nucli urbà, va ser una explotació extractiva. La Generalitat de Catalunya va dragar l’entrada al port per on Cemex s’emporta la producció de la fàbrica. El port és d’ús exclusiu de la fàbrica. Tot amb la finalitat de donar continuïtat als llocs de treball, ja que en cas contrari Cemex hauria abandonat la producció.

Així com va dragar el port de la fàbrica del ciment, la Generalitat de Catalunya persisteix en la desprotecció de les oliveres mil·lenàries, quan al País Valencià estan protegides des de 2006. Al Principat els arbres han de ser molt monumentals per estar protegits. O no s’han assabentat que les oliveres mil·lenàries sí que ho són o els representants polítics de les Terres de l’Ebre dormen a la palla. No ho sé, però hi ha alguna cosa que no va. A què esperen per promoure’n la protecció per llei?

Finalment, el nus gordià de les comunicacions entre Catalunya i el País Valencià, apunta directament al final de la concessió de l’autopista AP-7 entre l’Hospitalet de l’Infant i Alacant al 2019. En aquest sentit, l’anterior ministra espanyola de Foment, Ana Pastor, ja va anunciar que la concessió no es renovaria. En realitat, d’aquí al 2019 poden passar moltes coses, però quina seguretat hi ha que al 2019 això serà efectivament així? Abertis, la corporació que ara és propietària de la concessió, participada sobretot per Caixabank, va fent propostes per estovar l’assumpte de cara al que puga passar al 2019. En aquesta qüestió, la multinacional de les infraestructures està al mateix nivell que Florentio Pérez i Cemex. La responsabilitat social de les empreses és un concepte que als taurons econòmics els serveix per vendre els seus productes i para de comptar. Té raó Manel Mas quan afirma que construir l’A-7 per unir el Perelló i Cabanes és una barbaritat, perquè tindria un impacte irreparable a la zona on hi ha la major concentració del món d’oliveres mil·lenàries. La solució passa per la gratuïtat de l’AP-7, una via inaccessible i infrautilitzada per cara. Veurem en els propers anys si la nostra societat comarcal és capaç de fer entendre aquest plantejament a les autoritats polítiques que han de decidir sobre aquest assumpte o bé adoptarà l’actitud de reserva índia que ha tingut en altres ocasions.

El reportatge també apunta, de la mà dels experts, algunes receptes perquè la resiliència del territori, la capacitat per fer front a aquests impactes i regenerar-se, s’oriente cap a una economia que aprofite els valors patrimonials per resistir els embats exteriors i defugir-los tot potenciant els valors propis de nivell més local. Economia d’escala regional contra globalització. Comença pel respecte pel patrimoni natural.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s