Premis Maestrat Viu 2015

cartell premis 2015

Ja s’ha obert el termini de presentació de candidatures a la segona edició dels Premis Maestrat Viu, que convoca aquesta associació cultural. Maestrat Viu és una associació cultural que treballa per la promoció i la normalització de la llengua i la cultura de la comarca, específicament en l’educació. Va iniciar el seu recorregut el 2012 i des d’aleshores és el referent més septentrional d’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, entitat cívica d’àmbit valencià que té per objectiu la normalització lingüística en tots els àmbits d’ús de la llengua.

Els Premis Maestrat Viu tenen per objectiu prestigiar l’esforç de les persones i entitats que hagen destacat per divulgar o promoure la cultura valenciana i la llengua catalana en l’àmbit de la comarca del Maestrat. És a dir, que treballen en valencià per la promoció de la cultura valenciana. Amb aquesta finalitat, el passat 2014 van instituir-se quatre modalitats de premi destinades a reconèixer la trajectòria d’un col·lectiu i d’una persona al llarg del temps, i a reconèixer la realització de projectes, un de col·lectiu i un altre d’individual, en el termini de l’any en curs.

En la primera edició, el premi Pere Labèrnia, honorífic al reconeixement de la trajectòria i l’aportació cultural, social, cívica, científica o tècnica d’un col·lectiu: entitat, grup, associació o empresa; va recaure en el Centre d’Estudis del Maestrat (CEM). La seua perllongada contribució científica a la recuperació de la història del Maestrat és sense cap mena de dubte una aportació que demanava ja fa temps un reconeixement.

El Premi Carles Salvador, que distingeix una trajectòria personal per la seua aportació individual en els terrenys ja esmentats, va atorgar-se pòstumament al llatinista i activista cultural de Benassal Pere-Enric Barreda, traspassat de poc. Personalment implicat en la mateixa constitució de l’associació Maestrat Viu com s’havia compromès en la promoció de la Fundació Carles Salvador, del seu poble, Pere-Enric Barreda va ser un acadèmic de primera línia i un savi que va esmerçar esforços personals ingents en la recuperació d ela història i la cultura del Maestrat.

El Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa personal anual va quedar desert i el Premi Seidia, a la iniciativa anual col·lectiva va anar a parar a mans del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal (GRMHB) per l’exposició Experiments de la Legió Condor a l’Alt Maestrat 1938. Benassal, Ares, Vilar de Canes, Albocàsser, que presenta els experiments militars dels nazis durant la Guerra Civil, un exemple de recerca que incideix en la relació de la comarca amb la història moderna d’Europa.

Veiem, doncs, la doble dimensió que tenen els premis. Els honorífics, destinats al reconeixement de trajectòries al llarg del temps, tenen la finalitat de distingir aportacions de llarg recorregut, el conjunt d’accions desenvolupades per entitats i persones concretes enteses com una contribució global a la cultura del Maestrat, que pel sol fet de ser distingits passen a formar part de la identitat distintiva de la comarca, passen a formar part de la construcció sociocultural del Maestrat. Els premis dedicats a la iniciativa cultural anual, per la seua banda, tenen la funció d’estimular la creativitat ara i aquí per contribuir a la dinamització cultural i al prestigi social del valencià.

Tothom, qualsevol persona, entitat o col·lectiu del Maestrat pot promoure una o més candidatures a qualsevol dels premis. Per fer-ho s’ha d’adreçar al jurat de la convocatòria el formulari destinat a tal finalitat, convenientment completat en els termes descrits a les bases. És una manera ben fàcil de proposar el reconeixement públic de persones i col·lectius que, com el CEM, el GRMHB o la figura de Pere-Enric Barreda, han fet una contribució inestimable a la cultura i la identitat pròpies del Maestrat.

En aquesta terra estem acostumats a passar desapercebuts, a no comptar ni poc ni molt en els barems del poder polític ni de l’econòmic, tret de quan hi ha eleccions (enguany) o convé trobar ubicació a projectes desastrosos. La geografia i la demografia hi juguen en contra, i esperar benifets dels de dalt tampoc no entra en els càlculs de la nostra manera de ser culturalment. Per això, unes distincions com els Premis Maestrat Viu són un incentiu per abandonar la invisibilitat subalterna per contribuir a la construcció de la cultura pròpia del Maestrat.

L’edició d’enguany dels premis va presentar-se en roda de premsa a començaments de març a Vinaròs, el termini de presentació de candidatures finalitza el 8 d’abril i l’acte de lliurament dels premis tindrà lloc al Saló Gòtic del castell de Peníscola el 16 de maig. Aquest acte, que l’any passat va instituir-se com la festa de la cultura del Maestrat, està cridat a ser en el futur el referent de la vida cultural de la comarca, una cultura normalitzada, en valencià i oberta a la modernitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s