Vull un #surtdecasa.cat per al Maestrat

Vull un surtdecasa.cat per al Maestrat. Com puc acudir, si no, a les millors convocatòries santantonianes de la comarca si no tinc una agenda cultural endreçada, un una única web, que prioritze els actes de valor cultural afegit davant dels que són més recurrents? És només un exemple de temporada… surtdecasa.cat és el portal cultural de les Terres de l’Ebre, la cara visible del qual és la periodista Neus Barberà, de Roquetes. El portal, que fa quatre anys que funciona, recull la majoria d’actes culturals que tenen lloc en aquestes comarques i publica notícies d’interès cultural vinculades, referents a activitats plàstiques, literàries, mediambientals, d’interès familiar, de gastronomia, etcètera. A més, hostatja blogs d’usuaris i publica articles d’opinió que generen també actualitat informativa.

En una entrevista recent a Antena Caro, la cofundadora Neus Barberà explica que l’activitat cultural de les Terres de l’Ebre (a prop de 190.00 habitants) resulta inabastable i, doncs, és impossible recollir-la tota. Però sí que és possible, mitjançant la xarxa que genera l’activitat informativa del portal, trencar el localisme consistent a conèixer molt bé l’activitat cultural que té lloc al poble i no saber res del que passa al poble del costat. L’invent és tan àgil que fins i tot té aplicació per a iPhone. Cosa que, ben mirat, és la manera encertada d’assegurar-ne la difusió. D’aquesta manera, després de quatre anys, el portal ebrenc s’ha expandit en diverses edicions territorials al Camp de Tarragona, Ponent, Penedès, Vallès Occidental i Empordà, on té edició comarcal en col·laboració amb periodistes locals, que coneixen l’àrea territorial de primera mà. Per què no una edició del Maestrat? Tot això del veïnatge i tal, que diria aquell per simplificar, està molt bé com a discurs. De vegades fins i tot pot arribar a portar-se a la pràctica. Al capdavall, no seria la primera vegada que el treball en xarxa permet la participació des del Maestrat en projectes d’abast més ampli, com ara Ràdio Terra. El Maestrat té menys de la meitat d’habitants (uns 90.000) que les Terres de l’Ebre  i una mica més de la meitat de municipis (28 el Maestrat per 48 l’Ebre). La dimensió del Montsià i del Baix Ebre, amb Amposta i Tortosa com a centres, és similar a la del Baix Maestrat (uns 72.000 i uns 81.000, respectivament, per uns 83.000). No cal dir que el material, el volum d’actes que tenen lloc a tots els pobles són més que suficients per generar una informació que avui corre per canals de més o menys abast, en suports diferents, del tot esfilagarsats, barrejats amb la informació general, en plataformes disgregades que repeteixen informació, amb una repercussió que es fa difícil de mesurar.

Quan l’estiu passat ja vam parlar del model cultural del Maestrat, ja vam fer referència a les característiques que el fenomen té al Maestrat i no cal insistir-hi més. El que es veu ara a la llum de la qüestió que comentem és que existeix una relació clara entre l’activitat comarcal i la difusió que se’n fa, i que aquesta difusió entra dins del terreny del periodisme, anava a dir professional. Anava a dir professional i he dubtat perquè avui en dia la supervivència de la professió a nivell comarcal se circumscriu al voluntarisme més que no a iniciatives empresarials, per modestes que siguen. I això no obstant, la possibilitat de surtdecasa.cat és una via cap a aquesta professionalització, que al panorama cultural comarcal li aniria molt bé que algú del ram explorés. El model ja existeix, està en creixement i és a la vora.

I si molt convingués, en lloc de dir-ne surtdecasa.cat podria dir-se ixdecasa.cat, no fos cas que les susceptibilitats refractàries posessen el crit al cel.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s