Panorama literari al Maestrat (II)

Reprenc el fil del tema allà on l’havia deixat: Quina és l’estratègia per difondre la nostra literatura també a nivell comarcal, més enllà de tapar l’expedient? Les polítiques públiques al respecte ja fa temps que se circumscriuen als ajuts a activitats culturals relacionades amb la temàtica que ens ocupa desenvolupades per entitats i associacions. És a dir que les entitats o associacions organitzen actes assumint-ne el cost econòmic i després sol·liciten un ajut que cobrisca part de la despesa efectuada. Tenint en compte la minva substancial que els pressupostos públics destinats a activitats culturals i a aquesta finalitat en particular han experimentat en els darrers anys, a hores d’ara no se sap si estem parlant del passat o del present. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) és l’única institució pública que manté una certa activitat al respecte, dins la seua acció de promoció de l’ús de la llengua. I amb aquesta dada ja ens podem anar fent una idea clara de com està el panorama i de quina pot ser la perspectiva. La literatura no forma part de l’horitzó cultural comarcal. Ni pel que fa a institutucions supramunicipals, tret de l’excepció esmentada, ni pel que fa a l’acció de governs locals. No hi ha diners per a segons quines dedicacions, al capdavall minoritàries (i minoritzades) perquè les prioritats del model cultural, que existeix sense dubte, van per uns altres viaranys. En aquest sentit, val la pena no perdre de vista quin és el volum pressupostari de qualsevol ajuntament dedicat al conreu i manteniment de les festes locals. Doncs dins d’aquests imports no hi ha actualment ni un sol euro dedicat a promoure la cultura literària en cap municipi del Maestrat. I si existeix és sense cap projecció de cap tipus. Queda clar el lloc que ocupa la qüestió en el model cultural públic de què parlem.

Així les coses, fem un cop d’ull a l’activitat que es puga desenvolupar per iniciativa privada. Això fa referència a editorials, llibreries i escriptors. Pel que fa al primer aspecte, tenim la sort de comptar amb Onada Edicions de Benicarló. En realitat, és l’únic actiu organitzat radicat a la comarca que, a dia d’avui, publica llibres, literaris o no, sense perdre de vista la dimensió de promoció cultural de la llengua pròpia i de l’espai geogràfic comarcal. Publica premis literaris convocats per institucions públiques. El més proper correspon a Almassora. D’altra banda, algunes de les obres literàries del seu catàleg poden informar-nos de noms d’escriptors. Un viatge fora forat (2009) és obra d’Amàlia Roig (Vinaròs, 1959) i Retrats de butxaca (2006), de Josep Igual (Benicarló, 1966).  Retrobem Josep Igual en la col·lecció de poesia, amb l’antologia Poemes escollits. 1987-2007 (2007). De fet, és inevitable trobar aquest autor si es vol fer qualsevol relat de la literatura del Maestrat perquè pràcticament des de la data inicial que apareix en aquest títol, ha desplegat una creativitat a prova d’obstacles. A cavall de l’assaig, el dietarisme i la poesia, Josep Igual escriu amb persistència una obra literària d’un compromís personal molt consistent. A desgrat de la dimensió sempre limitada de la projecció dels gèneres que practica, la seua dedicació literària l’acredita com un escriptor contumaç. Prova d’això és la publicació setmanal Plàncton que escriu a 3×4.info, una veritable joia del dietarisme que se situa en el terreny de la literatura digital. A Plàncton hi aboca Josep Igual textos que més endavant apareixen editats en paper, com en la recopilació del mateix títol apareguda aquest 2013 de la mà de 4colors de Vinaròs, un projecte editorial nou que suposa un senyal positiu en aquest panorama. La figura de Josep Igual, periodista, escriptor i també cantant, demana una referència específica. Sorgit de l’ambient cultural dels anys 80 a Benicarló, és un exemple de les potencialitats creatives de la literatura comarcal i també de les relacions que els escriptors mantenen amb la societat de referència.

Evidentment, hi ha més autors, com aquest que signa, que van desplegant la seua obra literària més o menys lluny de la professionalització. I també hi ha casos malaguanyats, com el del també benicarlando Manel Garcia Grau (1962-2006), una figura literària que se’n va anar massa prompte. I que té una obra poètica que ha caigut ràpidament en l’oblit. La llista d’autors, en fi, pot resseguir-se al directori Beaba, que simptomàticament està elaborat des de les Terres de l’Ebre i inclou escriptors i escriptores de la tota la Ilercavònia.

Falta fer menció de les llibreries i altres espais on es presenten llibres amb regularitat. Si hem de tenir en compte que el llibre com a pràctica cultural ha rebut un dels càstigs més severs a compte de la crisi econòmica i les conseqüències que li han fet tenir en el terreny cultural, podrem parlar de desertització. Fa falta un determinat volum de negoci i una determinació específica per llançar-se a l’activisme encara que siga en format de butxaca. Cosa que explica que, actualment, siga difícil parlar d’una llibreria de referència en què habitualment es facen actes de presentació de llibres, per exemple. Si de cas, hi ha entitats públiques que presten l’espai perquè associacions i altres entitats hi organitzen presentacions de llibres i altres actes de caràcter específicament literari.

Així doncs, podem constatar que estem parlant d’un fenomen prou precaritzat, desballestat i sense recursos. Cosa que no trau que les presentacions de llibres s’hagen generalitzat en els darrers anys a tot arreu. Una pràctica que abans era molt escadussera. L’accés a la cultura en general i a la literària en particular no és que no tinga un públic a nivell comarcal, sinó que no compta amb cap estratègia pública que no siga el simple abandonament. Perquè la improvisació no és ben bé cap estratègia. I un altre dia podem parlar de les biblioteques públiques i de la promoció de la lectura.

Un pensament sobre “Panorama literari al Maestrat (II)

  1. Retroenllaç: Rutes literàries | Ilercavònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s