Ràdio Silenci

1390403255438

Com que començàvem a avorrir-nos després del tancament de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), el ministeri d’indústria espanyol ha iniciat el procediment per multar Acció Cultural del País Valencià (ACPV) a compte de les emissions il·legals (si els convingués als multadors només serien irregulars) de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià. Sembla que com la paperassa no està en regla, això es prou perquè l’administració corresponent engegue la piconadora sense ni tan sols avisar. No hi fa res que el procés de concessió de les teles privades hagués de ser anul·lat judicialment perquè era un fiasco d’amiguisme i incompetència. En aquest cas el pes de les accions administratives va ser… a favor.

Desconec els oients que devien tenir aquestes emissores ara fetes callar en terres valencianes perquè de dades d’aquest tipus, al País Valencià, no se’n publiquen. I segurament si s’hagués fet, hauria mostrat la poca per no dir nul·la incidència que hi tenien. No en nombre d’oients, sinó en capacitat d’incidència en l’opinió pública valenciana. Vull dir en relació a l’opinió pública sobre els assumptes pròpiament valencians ja que, després de tot i des de sempre, en els mitjans de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) d’informació del País Valencià, se’n donava la justa. Una altra cosa és que els catxulls públics valencians transcendiren als noticiaris espanyols i aleshores l’existència d’aquests mitjans catalunyesos representava, i representa, un punt de vista diferent de l’escudella nacional dels mitjans de Madrid. El cas és que, com ja va passar amb el tancament via persecució administrativa per part de la Generalitat Camps de les emissions de TV3, el resultat és l’escapçament de la llibertat d’expressió i la uniformització de l’opinió pública. Amb l’agreujant que, com va passar amb part de l’emissió dels mitjans de RTVV, s’escapçaven també els espais mediàtics en llengua catalana. És una coincidència clamorosa que el tancament d’aquestes emissions radiofòniques, a què s’ha vist obligada ACPV, tingués lloc el mateix dia que a les Illes Balears, el seu Govern va promulgar el precepte segons el qual es prohibeix d’exhibir la senyera en edificis públics. Com que el fet de penjar-ne s’havia convertit en una mostra de protesta contra les polítiques de liquidació del govern autonòmic, encapçalat per l’ínclit José Ramón Bauzá, aquest s’ha decidit a continuar tallant els caps que convinga per tal d’aplacar els moviments socials de protesta a què ha de fer front amb les seues barrabassades contra l’educació, la llengua i els serveis socials. Són actituds paral·leles. És clar, ara els dirigents de la Generalitat valenciana, desautoritzats judicialment per perseguir les emissions de TV3, fan l’orni dient que qui aplica el procediment sancionador és l’autoritat espanyola. Però se’ls veu a venir d’una hora lluny. Bauzá va tancar Televisió de Mallorca així que va accedir al Govern balear per la senzilla raó que li era una veu crítica, que no controlava. Fabra va tancar RTVV quan se li va escapar de les mans després d’una gestió catastròfica. L’objectiu era el mateix: fer callar els mitjans en català i estendre l’uniformisme ideològic. Encara hi ha qui s’arrapa a l’argument que les emissions de la CCRTV al País Valencià no tenien la paperassa en regla. Com si els n’hagueren donat mai l’oportunitat. I mira que s’ha intentat de totes les maneres possibles, fins i tot amb una iniciativa legislativa popular que, com era previsible, va embarrancar-se contra el rompeolas de las Españas, el congrés dels diputats de Madrid, que no debades té forma d’embut.

L’estratègia comunicativa dels dirigents espanyols segueix el guió marcat sense apartar-se’n un mil·límetre. Feblesa en la configuració de l’espai mediàtic en català de la mateixa manera que a l’eix ferroviari mediterrani hi ha un tram que només té una via. De la mateixa manera que la guàrdia civil impedeix el dret de manifestació perquè la Via Catalana no s’allargue enllà de Vinaròs. En fi: tot d’una coherència demolidora. Com allò que en diuen el desafío catalán amença de fer-los un estrip a la borrassa, comencen a aplicar el seu plan abans i tot de verbalitzar-lo. Comencen a preparar la seu estratègia, que no és altra que l’assetjament.

Una altra cosa és què fan a Barcelona al respecte. Us en recordeu d’aquell pacte de reciprocitat televisiva que van signar els representats de les generalitats encara no fa un any perquè TV3 normalitzés les emissions en territori valencià i Canal 9 tornés a veure’s Sénia enllà? Ara hi ha dues instal·lacions de ràdio i televisió, la de RTVV i la d’ACPV, en desús. En negre. Una mica estrany sí que va resultar la signatura d’aquell pacte que no es pot portar a la pràctica. Sobretot tenint en compte que la Generalitat de Catalunya no va deixar anar el senyal televisiu quan judicialment van retirar-se les sancions a ACPV, segons diuen alguns observadors. I és clar que els infeliços de la piconadora centralista no se’n sortiran, ni al País Valencià ni a les Illes Balears, perquè són tan il·lusos de pensar que silenciant la llibertat d’expressió faran tornar invisible l’existència d’una societat que viu la democràcia i l’ús públic de la llengua pròpia amb normalitat. Ara, és qüestió dels electorats respectius que aquesta estratègia tinga èxit, i ja sabem que l’èxit, en aquest cas com durant tota la història de convivencia, consisteix a no deixar fer. Ja deia el savi de Sueca que tota política que no fem nosaltres la faran els altres contra nosaltres. I d’evidències no en falten. Només cal posar-se les ulleres de voler veure-hi.

I el que es veurà és una colla de dirigents contra les cordes, amb una administració buida de contingut, amb excàrrecs jutjats per corrupció (Blasco darrerament), sense un ral, que vol tancar serveis educatius i trampeja com pot les retallades sanitàries. Potser la gent ja ha fet un pensament al respecte. Però això no ho retransmeten les teles espanyoles. Ni cap.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s