Enrique Benavent

Afirma el nou bisbe de Tortosa Enrique Benavent (Quatretonda, 1959) la realitat comuna entre pobles valencians i catalans de la diòcesi, més enllà de les fronteres administratives (Vilaweb, 9 de juny de 2013). Tira pilotes fora quan se li pregunta sobre el procés sobiranista engegat a Catalunya dient que “s’ha de deixar passar el temps, i en tot cas quan hi haja una qüestió que afecte greument els drets de les persones, els valors fonamentals de la vida social o del bé comú, aleshores és quan l’església podria dir una paraula”. Entesos. Segurament a parer seu la situació actual no és el cas i els drets de les persones, els valors fonamentals i el bé comú estan salvaguardats. També diu que arribat el cas, la independència de Catalunya és clar que comportaria conseqüències negatives per a l’existència de la diòcesi com a tal.

Potser vol dir que les circumstàncies serien semblants a les de la guerra civil de 1936-1939, que van portar a la instauració del règim dictatorial del general Franco? Al capdavall, sota aquest règim polític es va consumar l’amputació territorial de la diòcesi, escaiguda el 1960 amb la segregació dels arxiprestats de Nules, Vila-real, Castelló de la Plana i Albocàsser, agregats juntament amb la parròquia de Betxí al bisbat de Sogorb. No han calgut canvis de límits fronterers perquè el solar històric de la diòcesi experimente transformacions.

És clar que els pobles valencians i catalans tenen una realitat comuna, que és la de la llengua i la continuïtat social, si més no. Li tocarà defensar-les, a Enrique Benavent, independentment de la sort que les trifulgues polítiques tinguen. Venint com ve del bisbat auxiliar de València, en què aquestes qüestions transiten per uns viaranys diametralment oposats, si més no quant a la llengua en què es fan les misses arreu, potser li siguen de conveniència alguns gestos, i algunes accions, més visibles en aquest sentit. La precaució vaticana està més que vista i noves realitats demanen noves maneres d’actuar. Sort.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s