Reciprocitat?

Aquesta setmana ha aparegut la notícia que les Generalitats havien arribat a un acord per escrit per a la represa de les emissions de TV3 al País Valencià i de Canal 9 al Principat. La notícia la va donar el portaveu de la Generalitat de dalt i de seguida s’han començat a produir declaracions de la Generalitat de baix i de l’opinió pública, amb enqu</spanesta de diari inclosa. L’acord arriba després que al febrer el Tribunal Suprem espanyol donés la raó a ACPV en relació al tancament dels seus repetidors per part de la Generalitat de baix, cosa que no podia fer perquè no en té l’atribució, que segons l’alt tribunal correspon a l’estat. Aquesta deslegitimació de l’acció administrativa de la Generalitat valenciana pareix que ha obert la porta a l’entesa.
Pel que ha transcendit, l’entesa és que els canals de totes dues televisions es veuran al territori veí després que el País Valencià dispose d’un tercer multiplex per portar-ho a terme. Correspon al ministeri d’Indústria espanyol d’atorgar aquesta plataforma radioelèctrica. Mentrestant, els dirigents valencians s’han apressat a remarcar que el respecte que inclou l’acord pels símbols d’identitat valencians significa que a partir d’ara TV3 ha de canviar de nomenclatura per referir-se al País Valencià i a la llengua que li és pròpia: n’ha de dir “Comunitat Valenciana” i “idioma valencià”, i a més reconèixer l’autoritat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) en matèria lingüística en el territori valencià. Altrament, diuen aquests dirigents, tornaran a desconnectar les emissions de TV3. En relació a això darrer, un es pregunta com es poden dir ximpleries tan grosses en tan poques paraules. Segurament són declaracions fetes en clau interna, adreçades al públic propi, que vistes amb distància posen en evidència el nivell intel·lectual que aquests dirigents atorguen als seus votants. Una cosa és respectar i l’altra haver de canviar de llibre d’estil només per complaure les neures freudianes d’uns dirigents adoctrinats en la intolerància de la discrepància.
Dit ras i curt, aquest acord és lletra morta, i això per dues raons. En primer lloc, l’efectivitat del que s’ha acordat està supeditada al permís del ministeri d’Indústria, instància que s’ha negat reiteradament a concedir el tercer multiplex a la Generalitat valenciana, pràcticament des del moment que va plantejar-se aquesta problemàtica. Així ho va fer Montilla quan era ministre i així ho han fet tots els qui l’han seguit. El PP valencià té capacitat per determinar les decisions que es prenen en el govern espanyol? Més prompte es pot pensar que els dirigents valencians són peons que executen el dictat de la seua matriu madrilenya. La seua submissió, en aquest sentit, és proverbial. Per tant, l’acord no serveix per a res si el ministeri no hi dóna via lliure, i doncs, es posa en evidència la manca de poder de decisió d’unes instàncies que venen un acord com si ja estigués fet quan només es tracta d’una declaració d’intencions. En segon lloc, potser el president Fabra es pensa que els mitjans de comunicació públics catalans funcionen com Canal 9, que, per dir-ho metafòricament, és “la voz de su amo”; i que els qui hi apareixen canviaran de nomenclatura només perquè ell no complisca les seues amenaces. Una cosa és expressar el respecte pels signes d’identitat que, pel que es veu, tant li costen de fer acceptar; i una altra que els puga imposar a tercers. No sembla que ni una condició ni l’altra estiguen avui per avui a l’abast de les intencions de l’acord.
En realitat, això que en diuen acord no és més que un episodi més de l’estira i arronsa per dominar una opinió pública per mitjà de la limitació de la llibertat d’expressió. Per quina raó va deixar-se d’emetre’s el senyal de Canal 9 al Principat? Jo solia mirar-ne els programes menys infumables, que no eren gaires, tot s’ha de dir. Els costava diners i van anul·lar-lo com en el cas de les emissions internacionals? O era només una decisió política derivada de la persecució il·legítima a què van sotmetre les emissions de TV3 en territori valencià? Realment no sé li el públic del Principat té molt o poc interès a veure uns canals valencians enfonsats en els índex d’audiència, però no crec que li vinga de quatre canals més o menys, vist el femer en què s’ha convertit el dial televisiu. Sí que percebo que hi ha una part significativa del públic valencià que decididament no vol que ningú veja els canals catalans. Segurament aquest és el públic més receptiu a les amenaces del president valencià només fer-se públic aquest acord. Mentrestant, pareix que els qui no siguen del mateix parer, no els queda més remei que conformar-s’hi.
No sóc optimista sobre les possibilitats d’èxit de l’acord i encar almenys sobre la possibilitat que la reciprocitat s’acabe convertint en realitat algun dia. Sí que cal reconèixer que la Generalitat valenciana ha gestionat molt malament l’assumpte de la televisió, si més no al nord del País Valencià: va atropellar els usuaris de TV3 sense raó només per ofegar l’entitat que en gestionava l’emissió i fer callar la llibertat d’informació, que no li era favorable (més ben dit: que no li podia ser favorable); i va fer unes concessions de canals privats que contravenien la llei, tal com han posat en evidència les sentències que li han estat contràries també en aquest afer. En totes dues actuacions ha hagut de fer marxa enrere, perquè les seues actuacions resulten abusives i antidemocràtiques.
I no crec que canvie de manera de fer en un termini raonable de temps. Almenys fins a després de les properes eleccions autonòmiques. I és evident que els canvis que puga fer la institució dependran del canvi de majoria governamental, si arriba el cas. Algunes coses definitivament no tenen remei.

Un pensament sobre “Reciprocitat?

  1. Retroenllaç: Ràdio Silenci | Ilercavònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s