Premi Liebster Blog

Ilercavònia ha rebut el premi Liebster Blog de part del professor Carles Lluch, que escriu des d’Exilis, el seu bloc personal sobre l’actualitat cultural vista des del Baix Maestrat. És un premi honorífic que corre per la xarxa amb la intenció de divulgar blocs amb menys de 200 seguidors, com és el cas d’Ilercavònia. Encara que el bloc només té set subscriptors registrats, la connectivitat de WordPress permet publicitar-lo via Twetter a 155 seguidors i via Facebook a 341. És clar que una cosa és fer arribar la notícia de les actualitzacions i una altra que aquests seguidors les lligguen efectivament. De la mateixa manera, es podria afirmar que els 5100 subscriptors de Vinaròs News, a on també es publica en forma de columna d’opinió, també són seguidors. Però ja es veu que seria parlar en termes molt inexactes. La realitat apareix més ben reflectida en les estadístiques de WordPress, segons les quals la mitjana diària de visites era de quatre el 2010, cinc el 2011 i sis el que portem de 2012. Sempre han estat unes xifres molt modestes, que sí que registren que hi ha qui el segueix des de les xarxes socials, perquè al dia d’actualització nhi segueix un o dos més de pujada de visites.

El bloc funciona des de 2005, ha passat per tres plataformes diferents (ya.com, bloc.cat i l’actual de WordPress), i des de començaments de 2007 s’actualitza quinzenalment. Carles Lluc el vincula a Triticària, el bloc que actualment faig servir com a plataforma per a la publicació de continguts més generals que no caben en la temàtica d’Ilercavònia. L’estiu de 2007, quan inicio Triticària, vaig dubtar entre iniciar aquesta experiència nova o bé ampliar la temàtica d’Ilercavònia. En aquell moment va semblar-me que la intenció inicial d’Ilercavònia, que era i continua sent parlar de les comarques centrals dels Països Catalans en atenció a aquesta posició geogràfica, quedaria desdibuixada dins d’un bloc amb uns continguts més generals, predominantment enfocats a la literatura. Era un projecte que valia la pena mantenir amb perfil propi. La continuïtat que a dia d’avui permet la col·laboració a VinaròsNews, amb el paper sistemàtic i incansable que hi exerceixen els avisos d’actualització d’Emili Fonollosa, ha fet la resta.

És clar que la intenció de tota persona que escriu en un bloc és d’arribar a tenir un públic que segueixi els seus escrits. El públic potencial directe del bloc és limitat, atès que no pertany a una zona demogràficament voluminosa. El fet que altres xarxes socials més líquides haja sobrepassat la dinàmica dels blocs potser ha limitat aquest seguiment directe, si bé és veritat que n’ha eixamplat l’espectre de públic possible.

En qualsevol cas, si hi ha tres fites a considerar en trajectòria tan modesta, aquestes són l’accés a VinaròsNews, la inclusió del bloc a La catosfera literària 2008 i aquest reconeixement del bloc Exilis.

Així doncs, per continuar amb la dinàmica d’aquests premis tna especials, ara pertoca atorgar aquest mateix premi a cinc altres blocs seleccionats des d’Ilercavònia:

Converses i lectures és el bloc d’entrevistes de Josep M. San Abdón i justament n’acaba de publicar una que em va fer dies enrere, arran ade la II Trobada d’escriptors d’El Pont. A més de professor, San Abdón és el crític literari per antonomàsia del Maestrat, i de llarg recorregut. El seu paper de referenciació de la literatura del nord valencià resulta insubstituïble.

La panxa del bou és només un dels blocs de l’escriptora de Barcelona Júlia Costa, companya d’estudis a la UOC i còmplice de Tossal. Es tracta d’un bloc amb una veu lúcida sobre l’actualitat sociocultural vista des de la ciutadania culturalment activa i l’obertura de mires.

La novel·la negra del Barça … i altres històries criminals és el bloc de l’escriptor Jordi Pijoan-López, un dels animadors de les trobades de gènere negre del Matarranya, promotor de la difusió d’aquesta literatura més enllà de l’àmbit conurbanita. Humor i sang de tinta.

Maestrat Viu és el bloc de l’associació homònima donada a conèixer aquest mateix 2012, que té per objectiu fer bons els mateixos principis que alimenten el bloc Ilercavònia. Una plataforma vàlida per a la dinamització cultural i lingüística del Maestrat històric, és a dir una plataforma per donar resposta a una necessitat social cada vegada més nítida. És un bloc jove i amb vocació de projecció.

Ucronies és el bloc de Joan Calsapeu i porta per subtítol “Literatura, llengua, perquisicions, mirades”, que dóna compte de la temàtica que tracta, a cavall de la literatura i la vida. Vaig conèixer-ne l’autor a Vallromanes, quan la presentació de Catosfera literària 2008, encara que ell no participava en el volum per sentit de la modèstia. Ara ha migrat de Blogger a WordPress per raons polítiques. Té algun altre premi Liebster Blog, i és que és un blocaire de pedra picada.

Ara, si els premiats volen continuar la cadena, les normes són les següents:
1) Copiar i enganxar en el bloc el logo del premi i fer-ne un enllaç al bloc que t’ha atorgat el premi.
2) Recomanar cinc blocs que tinguen menys de 200 seguidors, i  fer-hi un comentari perquè sàpiguen que han rebut el premi.
3) Esperar que continue la cadena i que cadascú dels cinc trie els seus cinc blocs, tot i que no hi estan obligats.
Anuncis

9 pensaments sobre “Premi Liebster Blog

  1. En nom del Col·lectiu Maestrat Viu, i del gestor del blog, que és una persona altament eficient, mil gràcies per recordar-te’n de nosaltres. La nostra comesa és la teua!

    M'agrada

  2. Bé, jo no tinc cap bloc, però el que si vull és animar-vos a tots a que seguiu treballant per la nostra terra, si no la cuidem nosaltres, de fora només vindran a saquejar. A tots i al meu germà en particular molt ànim i felicitats pel vostre treball. Salut

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s