Columbrets

Com fa vent i hi ha un cel del tot ras, em decidisc a comprovar si des de dalt de la Mola de Xert poden ataüllar-se els Columbrets. Per fer-ho possible, compto amb un teleobjectiu SIGMA 70-300mm F4-5.6 DG, acabat de recuperar d’una avaria. Sóc un simple aficionat, així que no espereu més comentaris al respecte. El petit arxipèlag està format per quatre illes i altres tants illots d’origen volcànic. És a 30 milles (48,2 km) del cap d’Orpesa i forma part del terme municipal de Castelló de la Plana, tot i que el fet que siga considerat parc natural i el seu entorn reserva marina en determina la circumstància actual. Des de la Mola de Xert, calculo que hi ha una distància de 80 km fins a l’arxipèlag, en direcció sud sud-est,  i uns 27 fins a la mar a Vinaròs, en direcció est sud-est. Per obtenir una perspectiva òptima cal pujar fins a la pedrera abandonada.

Des d’aquest punt, a uns 800 m sobre el nivell de la mar, mirant en direcció sud-oest, destaca clarament el pic del Penyagolosa, amb els 1813 m que fa d’altura sobre el nivell de la mar. Segons explica Carlos Sarthou Carreres al seu llibre Viaje por los santuarios de la proincia de Castellón, de 1909, des del capdamunt d’aquesta muntanya, en un dia clar, pot divisar-se Montserrat, a gairebé 250 km. en línia recta. Des de la mola de Xert el Penyagolosa sobresurt al fons d’una superposició de serralades més altes com més s’allunyen.  Mirant més al sud, les muntanyes del Desert de les Palmes, amb el perfil del Bartolo, tanquen l’horitzó. Per damunt d’aquell perfil, una línia de núvols llunyaníssims marquen el límit del vent. Més a prop, a la plana, Sant Mateu i la Salzadella  semblen resguardades per la serra de la Vall d’Àngel i les Talaies d’Alcalà. Més a prop, la rambla de Cervera serpenteja devers la vila que li dóna nom. Darrere, a l’horitzó, ja s’hi retalla la mar. I en la confluència de les muntanyes i la mar, una ratlla d’edificis alts marca la presència de la Peníscola més urbanitzada. Benicarló queda amagat rere les muntanyes de Cervera. Per l’est, al final d’aquests contraforts es veu La Jana al pla, i en la llunyania, quasi en línia recta, el Puig de Benicarló, i darrere, vora mar, Vinaròs.

Malgrat el vent, el dia no és clar del tot dins la mar. Això no impedeix albirar vaixells d’una grandària que des d’aquí dalt pareix inversemblant. I molt a prop de la costa. Vaixells com pobles flotants, com illes. Gairebé tan grans com la plataforma del gas, que només sé distingir a casa, ampliant les fotos a l’ordinador. La plataforma emergeix de la boirina que entela l’horitzó de la ratlla de la mar, com un un engendre monstruós, fantasmagòric. Més a l’est, la serra de Sant Pere deixa veure una punta de Traiguera i separa el pla de Canet lo Roig de la vista de la mar. Per damunt de la serra de Sant Pere, Alcanar i la banya del delta de l’Ebre. Aquest pla de Canet s’allarga fins al castell d’Ulldecona, ressorgit de les runes a força de restauracions, en el petit puig que amaga el poble. Darrere, la serra del Montsià tanca l’horitzó. Si em giro al nord, la serra del Turmell (1281 m) apareix imponent per la proximitat i els contraforts que descendeixen en forma de mola fins a la vall de la Barcella, aquell univers tancat per muntanyes que tant va atraure la curiositat de Vicente Meseguer.

Però i l’objectiu del reportatge? En direcció sud sud-est, per damunt dels contraforts d’Irta, més a prop que la ratlla última de l’horitzó marítim, emergeix amb claredat el perfil característic de l’illa Grossa, amb el far. El teleobjectiu fa la seua faena i els Columbrets queden fotografiats. De lluny, a simple vista, no són més que un punt a l’horitzó, com també és molt difícil de distingir la plataforma del gas, prou més propera.

Me’n torno amb la satisfacció d’haver pogut captar la imatge que buscava i amb un bon reportatge d’imatges per indagar amb deteniment, per conèixer. I sí: quan bufa el vent la transparència de l’aire és ideal per veure-hi lluny, fins dins la mar. Una característica de la Ilercavònia. Per cert, les Columbretes no són visibles al Google Maps. Cal instal·lar-hi el connector de l’Earth.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s