Una de romans

Aquest cap de setmana passat va tenir lloc la VI Fira Romana de Traiguera i hi vaig anar per concretar un projecte editorial i, ja que hi era, oferir el llibre Partida al públic. Moltes gràcies al Centre Cultural Traiguerí, que edita la publicació mensual Traiguera, lo diariet, per la seua amabilitat en deixar-me posar el llibre a la seua paradeta. També al Grup de Dones l’Atzavara, que m’ha donat suport en la difusió de la meua obra, per les mateixes raons.

La Fira Romana de Traiguera va iniciar-se fa sis anys amb la intenció de recuperar un esdeveniment d’aquestes característiques que altres pobles de la comarca havien anat adoptant des de feia més temps. Dic recuperar perquè se sap que històricament, a l’Edat Mitjana, la reina Maria de Navarra va concedir a la vila llicència per a la celebració d’una fia anual que tenia lloc durant el mes d’octubre precisament. Això va ser el 1440 i no se sap quina vigència va tenir aquesta concessió. Se’n coneix el document, que pertany a l’Arxiu del Regne de València, però no el temps que aquesta fira medieval va continuar tenint lloc. De tota manera, és curiosa la coincidència en el temps dins del cicle anual amb aquest referent remot, que potser els organitzadors inicials de la fira actual van tenir en compte. Actualment, la fira va prendre el motiu de l’antecedent romà per adquirir entitat cultural. La tradició historiogràfica ha atribuït una correspondència entre el topònim Thiar Julia, esmentat per Ptolemeu, astrònom i geògraf hel·lènic que va viure entre els segles I i II, i Traiguera. Resseguir aquesta atribució per saber exactament quan s’inicia és un bon motiu per a la recerca historiogràfica. Doncs a partir d’aquesta atribució tradicional, reforçada per troballes de cultura material romana a la vila i el terme de Traiguera, va prendre’s com a motiu de la fira aquest caràcter de recreació cultural.

En el terreny més social, la realització de la fira és un acord entre l’Ajuntament i les entitats socioculturals locals, fins a setze, per generar activitat i recaptar recursos econòmics. Una bona oportunitat per a l’expansió de la sociabilitat i l’atracció de visitants, és a dir, per a la promoció turística del municipi, que va fent per avançar en aquest vessant de l’activitat econòmica local.

Entremig, hi ha hagut algun episodi de recuperació patrimonial, com ara el del mil·liari de la Creveta, arrancat el 2010 de la seua ubicació vora la CV-11, a dos quilòmetres escassos del poble, la resolució del qual o bé encara no ha tingut lloc o bé no s’ha donat a conèixer. El cas és que el mil·liari en qüestió podia contemplar-se a l’exposició sobre la Via Augusta que podia visitar-se a l’església de l’Assumpció, un espai amb activitat turística durant la realització de la fira. Com que la fira té lloc als carrers i places adjacents a l’església, en ple casc antic del poble, aquesta es converteix en un atractiu més, que en aquesta ocasió acollia l’exposició Recuperació de la Via Augusta, organitzada per la Generalitat, que s’havia pogut visitar anteriorment a la Font de la Salut. Es tracta d’una exposició explicativa d’un projecte que, en molt bona mesura és més l’expressió d’un compromís polític que no l’exposició d’una obra de recuperació. Però que se’n parle ja és alguna cosa. La memòria col·lectiva de la presència d’aquesta romanalla de la història que és la Via Augusta s’havia esborrat en els darrers dos o tres-cents anys i és bo que tenir consciència dels antecedents remots de la nostra civilització. Si més no, per fer-nos càrrec que, després de tot, som gent civilitzada i que ens honora tenir en compte els antecedents. També val la pena esmentar que la fira romana és dels únics moments de l’any que pot visitar-se el museu parroquial sense haver de demanar cita prèvia. Un museu d’instal·lacions molt limitades que, això no obstant, conté unes peces extraordinàries, úniques, del millor de l’art religiós valencià.

Així doncs, la inspiració romana és un bon pretext per dinamitzar la cultura local. En aquest sentit, l’actuació del grup de teatre i animació Los Ganxos resulta del tot decisiva i admirable. Sorgit com un grup de teatre aficionat, Los Ganxos desenvolupen una activitat artística i de dinamització cultural d’allò més interessant. Pel que fa a la fira, les seues actuacions de teatre de carrer, recreant lliurement l’ambientació i alguns personatges propis de la cultura romana, aporten el caràcter imprescindible perquè l’esdeveniment tinga aquesta inspiració. Altrament, tret de les disfresses que es posa la gent de les entitats que participen directament en l’organització de la fira, la cosa romana es reduiria al nom de l’esdeveniment. Los Ganxos saben donar vida a aquesta recreació històrica, que lògicament resulta inusitada per al visitant. El ventall de personatges i actuacions, d’altra banda, aporta una varietat que manté l’interès del públic assistent durant tot el cap de setmana. A més d’això, va cridar-me l’atenció l’efecte d’escola de teatre que aconsegueixen, integrant molts figurants juvenils i infantils, que no solen actuar quan es tracta de representacions damunt l’escenari, però que s’inicien en aquesta pràctica cultural de la mà d’adults entusiastes.

Un aspecte que encara es pot millorar, tant pel que fa a les representacions teatrals com en relació a la informació oficial de la fira, és el de la qualitat dels textos que s’hi posen en circulació. Seria un detall de qualitat emprar el nom correcte dels personatges que hi apareixen. També es troba a faltar una revisió ortogràfica dels textos informatius. Són detalls que el visitant agrairà i valorarà, i que revertiran en la qualitat cultural de l’esdeveniment i del referent turístic que s’intenta bastir.

En conjunt, doncs, un esdeveniment reeixit que té expectatives d’anar a més. Del tot recomanable per passar una estona diferent i entretinguda passejant pels carrers de la Traiguera antiga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s