Qui la té més llarga

No és de creure que l’estàtua de l’aeroport de Castelló siga un homenatge que Aerocas faça al seu president, el benvolgut i mai prou ben ponderat Carlos Fabra, casualment president de la diputació provincial de Castelló, entre altres assumptes. He vist la maqueta que l’artista de la cosa, Juan Ripollés, ja té enllestida i la veritat és que no s’hi assembla ni poc ni molt. Entre altres coses perquè a l’estàtua li ix un avió o similar del cap i això, de moment, no s’ha constatat en l’altre cas.

Me’n recordo que, quan estudiava a Castelló, de la Plana, Juan Ripollés era un hippie que sempre apareixia amb floretes a la barba i que recordava vagament Salvador Dalí perquè portava aquelles bates com d’anar-se’n a Formentera a fumar i feia la mateixa mirada de bocabadat. Aleshores es venia com a pintor, entre underground i avantguardista. La maqueta de l’escultura li ha eixit una figura de Fernando Botero amb coloraina mediocrement mironiana. Que acabe fent 24 metres d’altura no sé si és rellevant del tot. Diu que serà la segona escultura més gran del Reino de España. Potser hauria valgut la pena, una vegada posats, que hagués estat la primera. En coses de veure qui la té més llarga, no s’hi val a quedar-se el segon pla.

Total que l’artista, que té una capacitat innata per reciclar-se, s’ha fet un embolic entre l’estàtua i els presidents d’Aerocas i de la diputació provincial i ha arribat a dir que l’Ilmo. Sr. D. l’ha inspirat a l’hora d’executar la seua creació i per això l’estàtua ve a ser com un homenatge de l’artista envers l’inspirador de la cosa. Aquesta lleugera manca d’adequació de l’expressió oral de l’artista plàstic ha donat lloc a comentaris naturalment malintencionats, que s’han aprofitat vilment de les paraules del creador per abraonar-se sobre l’altura de l’escultura i sobre la semblança que, suposadament, havia de tenir amb el redobladament esforçat president diputacional. Res més lluny de la pura veritat, que no té cap relació amb els 300.000 € de l’ala que la societat de l’aeroport, Aerocas, representa que pagarà per l’estàtua. L’artista d’imaginació inesgotable, sensible al que l’envolta i amb un talent exclusiu per reinterpretar el seu entorn, s’ha tret el brot de la boca per aclarir que només li havia passat pel cap el paral·lelisme entre l’obsessió dels pilots per volar i la de Carlos Fabra per impulsar l’aeroport. No ha dit res sobre el fet que, al capdavall, el que costarà l’estàtua és el que podia guanyar un controlador aeri a l’any, ni si l’import farà cap a la seua menjadora.

Simultàniament, apareixen publicats els resultat de l’estudi PISA 2009. PISA és l’acrònim de Programme for International Student Assessment, que com tothom sap gràcies als coneixements d’anglès adquirits durant la respectiva formació acadèmica és el programa internacional d’avaluació de l’alumnat. El ministeri espanyol del ram, que té gairebé totes les competències administratives transferides, n’ha publicat l’informe espanyol, un document de distreta lectura que permet fer-se una idea del nivell formatiu del nostre alumnat en relació al dels països de l’OCDE, organització per a la cooperació i el desenvolupament econòmic, d’abast mundial. Comprensió lectora, matemàtiques i coneixements científics eren els ítems avaluats en aquesta ocasió. En aquesta edició del 2009 hi van participar totes les comunitats autònomes excepte la valenciana, que no hi ha participat en cap de les edicions des que es va iniciar aquest programa, el 2003. Segons el sindicat de l’ensenyament STEPV, la no participació valenciana es deu al fet que la Conselleria d’Educació considera que les proves d’avaluació diagnòstica que elabora la seua administració ja permeten detectar els problemes del sistema educatiu valencià. És a dir, que la tenen més llarga, l’avaluació diagnòstica. Cosa que es pot comprovar a ulls veients consultant les dades que té publicades l’organisme corresponent. Això sí, per la via imaginària, tal com reconeix el mateix sindicat. Respecte a la consideració que fa que la no participació valenciana en aquesta avaluació internacional està motivada per l’alt índex de fracàs escolar, que la conselleria, anava a dir responsable, intenta amagar, potser el sindicat hauria de revisar els seus plantejaments. Realment l’intenta amagar? Quines coses de pensar.

El més reconfortant és comprovar quins altres països del món no participen en aquest estudi que el sistema educatiu valencià no necessita. D’Europa, se’n poden esmentar Bielorrússia, Ucraïna i Bòsnia-Hercegovina; de l’Amèrica Llatina, Equador, Veneçuela, Bolívia i Paraguay; d’Àfrica, tots excepte Tunis. Encoratjador. És indubtable que amb persones com les relacionades amb l’estàtua de l’aeroport els coneixements matemàtics poden considerar-se assolits. Potser caldria que la conselleria fes algunes classes de repàs de comprensió lectora als qui han malinterpretat les paraules de l’artista.

En fi. Me’n vaig a veure si a Canal 9 fan algun programa de coneixements científics.

Anuncis

3 pensaments sobre “Qui la té més llarga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s