Centre d’Estudis dels Ports

M’arriben senyals de vida del Centre d’Estudis dels Ports (CEP), que donava per definitivament desaparegut del mapa després d’anys d’inactivitat escadusserament combinada amb la publicació irregular de la revista Au! que havia estat als anys 90 i encara abans el seu òrgan de difusió i un element considerable en la dinamització de la vida cultural dels Ports i de la presa de consciència de la identitat comarcal. La revista vaig conèixer-la ja a finals dels anys 80, a l’Aplec dels Ports, una convocatòria popular i festiva que continua viva i ja prepara l’edició de l’any que ve a Vilafranca. Aquells anys vaig llegir-la per la subscripió que arribava a casa. Quan m’hi vaig subscriure personalment, l’edició ja anava a la baixa i tan sols vaig arribar a temps de llegir-ne els tres darrers números, que van eixir els anys 2004 i 2005. A començaments de la dècada havia assistit unes quantes edicions als cursos d’estiu que la Universitat Jaume I organitza a Morella i havia recuperat aquest contacte amb la realitat cultural dels Ports, una realitat en què, com sol passar sovint, hi acabes trobant sempre les mateixes persones.

Recordo un dinar amb assistents i docents d’aquests cursos en què es va posar de manifest la manera com les instàncies oficials havien tancat l’aixeta dels ajuts econòmics als projectes del CEP, cosa que suposava l’avantsala del seu silenciament com a veu independent de l’establishment polític del moment. Especialment, l’actitud de la Diputació de Castelló, repartidora administrativa d’aquests ajuts a l’activitat cultural, n’amenaçava la continuïtat i de fet va ser definitiva per a la desaparició de l’empenta cultural articulada al voltant CEP i les organitzacions associatives del seu entorn. Una situació que arriba pràcticament fins al present sense que s’hi haja posat d’altre remei. Entremig, els actius personals que un dia van alimentar els estudis científics i les publicacions culturals d’aquest moviment associatiu comarcal, van anar dispersant-se a la percaça d’oportunitats.

La raó d’aquesta persecució en forma de marginació econòmica és una i clara: el Centre d’Estudis dels Ports està adherit a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, vinculada a l’Institut d’Estudis Catalans, que, com qualsevol ciutadà que haja tingut oportunitat de ser escolaritzat en els darrers 25 anys en aquesta banda del món sap, és la instància oficial codificadora de la llengua catalana i l’autoritat normativa. De fet, el Centre d’Estudis dels Ports és dels pocs centres d’estudis valencians, juntament amb l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida i l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, que formen part d’aquesta organització. Segurament hi deu haver més causes però la raó darrera és aquesta vinculació. No pel fet mateix de la vinculació sinó per la proposta cultural i el compromís que significa. No debades el CEP es defineix “Entitat fundada el 1983 dedicada a la promoció del valencià, l’estudi científic i la defensa de la comarca dels Ports”. Aquest compromís lingüístic és prou per a la proscripció. No hi fa res que es faça des de l’estudi científic, o potser sí: l’aplicació de la ciència no convé a segons quins interessos, sobretot perquè quan s’aplica el mètode científic es fa cap a la veritat racionalment contrastable i això pot resultar molt poc falaguer. En qualsevol cas, ja es veu que aquest tipus de propostes no són del gust del règim polític provincial. I observe’s que dic del règim polític provincial, no de qui hi estan al capdavant. D’aquesta manera, si algú vol promocionar el valencià ho ha de fer des de la marginalitat efectiva per més grandiloqüents principis estipulats a les lleis valencianes.

La cosa és que després de constatar que l’edició en paper de la publicació Au! ha passat a la història, l’activitat difusora reviscola a Internet, un suport que permet treballar amb pocs mitjans i que, avui, ja és el principal canal de difusió d’informació no mediatitzada ni per l’establishment polític, ni pels grups mediàtics ni per les corporacions econòmiques.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s