“Con el parany”

Entre altres, dues temàtiques a l’hora d’esmorzar de dissabte, després que la cambrera ha pres nota a partir d’un menú tret de la butxaca en un full de bloquet i escrit en majúcules maldestres: l’embolic de la política valenciana i les incidències de la temporada de caça. Entrem en matèria mentre emprenc el plat de polp amb ceba que no desperta cap enveja entre els comensals.

La pregunta és què més ha de passar, què més hauria de passar perquè el circ de la política valenciana se’n vingués definitivament per terra. Després de les giragonses pròpies del Dragon Khan domèstic, amb bosses de mà i tratges volant i desfalcs de diners i mentides i silencis eloqüents, tot passat per la depuradora de la censura televisiva, l’espectacle continua amb els ganivets partidistes desenveinats. Deu ser cosa de la cultura heretada que el polític s’aferre a la poltrona i no se la deixe ni per anar a la comuna, i mentisca fins a l’extenuació mentrestant no el foragiten de mala manera. No seria més fàcil fer com als països que diuen aglosaxons, que quan la pròpia credibilitat en l’exercici de la cosa pública es veu amenaçada per l’acusació fonamentada la persona afectada se’n va a casa? No. Segurament no ho seria perquè aquí l’exercici de la representativitat popular, pel que es veu, genera unes vinculacions com les que es produeixen quan se’t queden els testicles entre el marc i el full de la porta que es tanca. I és evident que hi ha persones que tenen una tendència inveterada a posar segons quines parts del seu cos (la mà, per posar un altre exemple) en segons quins llocs (l’engerreta del frito, tot buscant un referent tradicional). Això fa de mal solucionar en aquesta temporada sense tallades. En fi: resignació, vistes les intencions de vot que reflecteixen les enquestes.

Mentrestant, la mateixa cosa administrativa comunitatícola es veu que ha fet gestions i ha decidit legalitzar el parany. Con el parany resa un conegut lema d’indubtables ressons agraristes. Paral·lelament, els funcionaris del SEPRONA actuen metòdicament multant les barraques en aquesta banda del Sénia. De la manera que estan les tarifes i tenint en compte les pràctiques econòmiques del sector, no és descartable que les barraques acaben convertint-se en establiments de turisme rural. Es tractaria que els caçadors d’escopeta de la ciutat, que lloguen les seues incursions en els vedats de caça, anessen a sojornar a les barraques reconvertides en hotelet de poc o molt standing. De fet, és el que sol fer el colonitzador amb el colonitzat: posar-se-li a casa.

Així, doncs, el lema Con el parany adquireix tot els seu sentit, si bé no és exactament el que sembla a primera vista. Al parany hi són els mateixos que el practiquen, potser entrampats pel miratge d’una legalització que contravé normatives de la UE i que necessiten un llarg camí per ser recorregudes. Al parany hi ha unes formes de vida rural en clara retirada davant l’assetjament de les lleis fetes als despatxos urbans i d’un conservacionisme ecologista més a prop del discurs ideològic que de la pràctica quotidiana. Al parany hi ha amplis sectors de la societat valenciana indiferents a la corrupció dels seus dirigents, encara més: que veu bé l’aprofitament privat de la cosa pública, i que per això mateix continuarà votant els seus herois, que són els qui millor saben fer-ho. Encara que amb això de la crisi els comptes han deixat d’eixir i pareix que fins i tot ells mateixos han acabat posant-se al seu propi parany.

El més entendridor de tot és veure com tot un govern que és un poder de l’estat legalment constituït, encara que es tracte d’un govern autonòmic, incompleix sentències judicials que van en contra dels seus abeuralls doctrinaris. Ho fa en relació a les sentències sobre la legalització del parany i ho fa des de fa anys en relació a les sentències en matèria lingüística.

Matem-ho aquí que ja som als cafès. Si la cosa funciona d’aquesta manera qui és al parany és la democràcia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s