Subordinació

Subordinació és pagar uns impostos per uns serveis que no es reben i no tindre el dret ni la força de poder corregir-ho. És donar sabent que no es rebrà, que el que es dóna se’n va i no torna, que és sistemàticament escatimat. I no tindre prou capacitat per modificar una situació injusta com aquesta, sinó esperar què decideix qui té la clau de la caixa.

Subordinació és canviar de llengua quan parles amb un interlocutor que en parla un altra i tu parles la d’ell només perquè és més educat, no ho pots evitar, t’han educat així o senzillament l’altra es la del poder. És adoptar l’altra perquè traduir-ho costa molt i on vas a parar, si ja ens entenem tots. És donar per òbvia una situació que al revés no passaria mai.

És aprovar lleis orgàniques que t’afecten i que qui les ha promulgades i les ha de complir abans que ningú no ho face. És aprovar la separació de béns en una llei orgànica i que quan la desenvolupes te la impugnen. És estar pendent de tribunals desacreditats, els membres del qual s’ataquen tant com poden, per saber si et donaran permís per existir.

És haver de votar partits en lloc de representants, amb tanques percentuals bestials per obtenir representació, com no n’hi ha enlloc més de la Unió Europea, instaurades amb la sola intencio de liquidar l’oposició i perquè només els partits institucionals, els del règim, puguen tindre representació i opcions de viure de la cosa pública. És votar amb una llei electoral provisional des de fa 30 anys. És haver de suportar campanyes electorals insultants per a la intel·ligència, que no tracten dels assumptes per als quals se suposa que hi ha eleccions, sinó tan sols de la merda que es llancen uns als altres per fer veure que hi ha confrontació dalt de l’escenari, quan s’obri el teló i parlen de les seues propies diferències.

És tindre unes necessitats d’infraestructures i dividir-se en reivindicacions antagòniques només perquè la decisió la pren un altre, que és qui mana, quan és peremptori que totes les infraestructures reivindicades són necessàries, i no tindre la capacitat de veure-ho ni ser solidari, sinó organitzar actes reivindicatius en què els manifestants apareixen dividits en partits polítics, com si el partit polític fos més important que la unitat dels representants davant de la ciutadania, perquè al capdavall els manifestants hi han estat convocats pels seus partits i és a qui deuen fidelitat.

És que hi haja una xarxa de polítics professionals que cobren del tresor públic i treballen per al partit. És que treballen per a una sola persona que expedeix els títols de patent. És la incapacitat de contrarestar-ho, i d’assistir-hi com qui no ho pot evitar, per si es pot repelar alguna coseta. Amb la vana esperança que un dia passe el cadàver (polític) del teu enemic (?) i pugues ocupar el seu lloc amb la ferma intenció no declarada de no fer res per canviar les coses.

És parlar la llengua dels teus avis i vore com, dient les lleis que s’ha de protegir i garantir-ne la supervivència, les institucions no la fan seua. I et tracten com una reserva indígena que viu en terra colonitzada i no té dret ni a sortir del poble ni de viure una cultura culta i moderna, sinó abeuralls folkloristes que tenen l’enterro pagat per qui els promou.

És pagar peatge per circular. Per anar a treballar. I tindre les infraestructures que vertebrarien el país i l’unirien amb Europa aturades, perquè qui té la paella pel mànec, alhora, para el sac. El seu sac. I contrueix un estat en forma d’embut on tot va parar al mateix lloc, i no rasquem bola i ni tan sols ens n’adonem. Se’ns pixen al clatell i diem que plou. I esperem si s’aclarirà.

I és haver de suportar no sé quantes administracions que agranen de cara a casa i als racons només s’hi deixen la pols. I la manipulació televisiva. Amb tots els canals que hom es pregunta com pot ser que existisquen animalades comunicatives dignes d’un estat del pacte de Varsòvia, o de tómbola de fira a l’hora de tancar.

Diguem-ho clarament:  subordinació és anar amb el lliri a la mà. El pitjor que li pot passar a la presa és pensar-se que forma part de la colla dels predadors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s