Zona en obres

M’assalta un dubte com un altre. Veig els cartells que han florit com bolets arreu on hi diu amb lletres ben grosses que el Gobierno de España té un pla per donar uns diners als ajuntaments perquè els invertisquen a fi de contrarestar l’atur provocat per la crisi econòmica. Normalment són a la vora de l’obra publica que ara mateix és en procés. De manera que el badoc més o menys ocasional que s’hi troba, s’adona que, efectivament, les molèsties que li entorpeixen el pas anant anant responen a la campanya d’obra pública engegada amb la finalitat de generar ocupació i mantenir l’economia en aquests temps tan atabalats.

La campanya d’obra pública, els diners vull dir, els posa el Gobierno de España que també hi aporta el cartell, per si no se n’havia adonat o potser li costa una miqueta fer-ho. Això ja queda clar. Llavors l’obra en qüestió, la vorera en procés de transformació, el carrer esventrat, amb la pala esgarrapant-li la panxa i les tanques i les senderes per on s’esconillen els vianants, això ja no és cosa de l’esmentada institució que fa mans i mànigues per remuntar això de la crisi. La decisió de què s’havia de fer i on, l’ha presa l’ajuntament corresponent. Aquí cal remarcar que, entre la decisió municipal de tirar endavant una obra x amb els diners ploguts com manà en temps de sequera econòmica i l’execució de l’obra hi ha hagut uns terminis que ja es voldrien per a obres més importants, estratègiques, per al futur econòmic de la Ilercavònia. Només cal pensar en les comunicacions i en les depuradores.

I és que les obres del pla Zapatero, com comunament s’anomena la cosa, s’estan portant a terme per un procediment d’urgència que fa recordar les beques. L’amo del calaix obri una convocatòria de propostes d’execució d’obres. Els municipis, grans i xicotets, qui anava davant corria més, s’apressen a munyir la part de mamella que es posa a l’abast i en un mes justet ideen unes obres, presenten la documentació i en un tancar i obrir d’ulls veuen com allò que ni tan sols havien pensat d’executar es converteix en realitat, si la proposta presentada s’ajusta a les bases de la convocatòria, no cal dir. Desconeixedor del tema, ignoro si aquestes obres segueixen els mateixos procediments administratius que les altres. Si sí que els segueixen, se n’hauria de prendre model i aplicar-lo sistemàticament ja que suposarien un gran avenç en l’execució d’obres públiques. Val a dir, això no obstant, que pel que he vist personalment, se centren a renovar paviments de vies públiques. Si més no, s’hauria d’aplicar en aquest cas, ja que igualment suposaria una millora substancial en l’agilitació d’aquest tipus d’obres.

De totes maneres, el dubte no em ve d’aquí. El dubte em ve quan em pregunto si aquest ipus d’iniciatives serveixen realment per rellançar l’economia. Personalment, no en sóc cap especialista, en aquesta qüestió, però tinc la sospita que, més que no pas d’un tractament curatiu, la cosa té un component més aviat pal·liatiu, per emprar un símil poc o molt entenedor. No ho sé. És possible que la renovació de paviments urbans siga un element determinant de la reactivació econòmica, és a dir, és possible que mitjançant aquestes accions evolucionem més de pressa cap a la superació del model econòmic actual i accedim a la nova economia que s’hauria d’albirar més prompte que no tard? Aquests anys enrere s’han venut moltes motos neoliberals que a l’hora de la veritat no anaven ni a la cantonada. Potser la societat del coneixement, basada en la revolució de les tecnologies de la informació i la comunicació, també en siga una altra. L’economia que sorgisca d’aquest període de canvis hi hauria d’estar orientada. No sé si efectivament serà així. En qualsevol cas, s’hauria de tindre en compte de la mateixa manera que es reclamen infraestructures de comunicacions. No veig, que aquest impuls inversor propiciat pel pla Zapatero vaja en cap d’aquestes dues direccions: ni en la de la societat del coneixement ni en la de les infraestructures de comunicacions. D’acord: potser això no correspon als municipis, que massa sovint han de tapar els forats que deixen les altres administracions. En tot cas, l’aprofitament local d’aquesta oportunitat dóna compte de l’abast del projecte social que cada municipi té per al futur. La pregunta continua sent la mateixa: ja es creen localment les condicions més apropiades per accedir a la reactivació econòmica? I una altra de més capciosa: és coincidència l’execució d’aquest pla durant la campanya electoral de les eleccions al parlament europeu?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s