Rey Jaime I (sic)

I dic jo: la Mancomunitat de la Taula del Sénia, així com té l’objectiu principal de la captació d’inversions d’altres administracions, principalment de la que resulta del caràcter interterritorial dels pobles que s’hi apleguen, és a dir, de l’Estat, amb la finalitat de millorar les infraestructures, que bona falta fan, també podria dedicar atenció a un altre tipus d’inversions.

La reflexió ve sobretot a tomb perquè, segons una altra de les màximes de funcionament de la institució, no es remenen aquelles qüestions en què se sap d’entrada que no hi ha acord. No sé si és per això que pràcticament la Taula no té un projecte cultural clar. Vista la llista dels objectius de la recentment creada Fundació Rey Jaime I el més calent és a l’aigüera. Hi ha patronat, pressupost i propostes per desenvolupar, però seria de desitjar més coherència amb l’objectiu de “facilitar les relacions culturals i socials entre els territoris de les comunitats que abasta la Taula del Sénia sense renunciar a promoure el desenvolupament sostenible per a impulsar el creixement econòmic d’aquestes zones”. Si l’objectiu és dinamitzar les relacions socioculturals dels pobles i les comarques que abasta la mancomunitat, potser no s’hauria de pensar tant en projectes aïllats i d’aparador, i més a treballar el coneixement mutu de la realitat cultural i social del territori.

En aquest sentit, en els plantejaments inicials de la fundació s’hi troben a faltar els continguts educatius. No hi ha cap intenció de dedicar atenció als escolars per tal de proporcionar-los el coneixement d’aquestes relacions culturals i socials que formen part de la història comuna dels pobles de la mancomunitat i encara més del futur que hauran de viure? No hi entrarà la fundació a treballar per contrarestar la percepció fragmentada que difonen totes les altres administracions, del territori en què té el seu àmbit d’actuació? Seria profitós dedicar-hi atenció si més no per pensar què s’hi podria fer. Per exemple, ampliar el concurs literari i fotogràfic a categories expressament adreçades a aquest col·lectiu. Seria una manera de difondre la realitat social i cultural, i el coneixement de la mancomunitat, i del que significa, entre la futura ciutadania. Per exemple, crear i promoure un circuit d’infraestructures culturals i mediambientals orientat als centres educatius del territori i de fora, a fi de posar en valor el patrimoni i donar-lo a conèixer d’una manera educativa. Per exemple, promoure l’intercanvi entre els escolars de les diverses demarcacions autonòmiques, que està subvencionat a nivell estatal.

D’altra banda, convindria fer notar que una cosa és la promoció de la cultura popular i l’altra la reducció a la folklorització. Si l’objectiu és reproduir les trobades de “coros y danzas”, diria que no s’està inventant res de nou sinó tot el contrari. Si la cosa consisteix a dinamitzar la cultura d’arrel tradicional, cal fer-ho amb uns mínims de rigor.

Llegint el darrer manifest de la festa al tossal del Rei, hom pot pensar que, més que res, això de la Taula del Sénia és una ceba identitària molt ben definida. En canvi, veient les idees inicials de la fundació Rey Jaime I la sensació és una altra. Seguint la màxima indicada abans, es passa de puntetes sobre el tema de la llengua. Pareix del tot evident que si hi ha una continuïtat cultural i social entre els diferents pobles de la mancomunitat, tal com molt bé s’expressa en el manifest esmentat, aquesta és la comunitat, i la identitat, de la manera de parlar. En canvi, no hi ha cap iniciativa al respecte. El que sí que hi ha és que el nom de la fundació, segons l’ordre d’inscripció al registre corresponent, és en castellà: Rey Jaime I. Una petita incoherència o una gran contradicció: com es vulga veure segons si es pensa que és millor no remenar-ho o bé es té la seguretat que és inevitable fer-ho, com es pot veure en aquest mateix detall, no gens negligible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s