La vergonya dels certificats

Sessió de control a les Corts Valencianes. La portaveu del Bloc fa esment de la darrera decisió judicial contra un recurs interposat pel Consell de la Generalitat contra un text legal en què es reconeix la unitat de la llengua en què està escrit aquest article, és a dir, la identat entre els termes valencià i llengua catalana.

En el torn de rèplica, el president de la Generalitat, Francisco Camps, fa un ditirambe de la importància importantíssima que té el valencià per a la identitat valenciana. S’embranca, s’emociona. I diu que d’equiparació de certificacions res de res. Que no serà mai perquè quan s’estableix l’equiparació de certificats l’autoritat sobre la llengua la tenen uns altres i això, en la vida.

Cal dir, d’entrada, que va ser ell mateix, com a conseller de cultura, qui va signar l’anul·lació de l’equiparació dels certificats de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià amb els de l’aleshores Junta Permanent del Català, el 1995. L’homologació va ser una de les darreres mesures que va prendre el Consell socialista que va ser desallotjat del palau de la Generalitat en les eleccions autonòmiques d’aquell any, i l’anul·lació una de les primeres que va prendre el nou executiu popular.

En això de l’autoritat se li ha de donar la raó. El reconeixement efectiu de la unitat de la llengua catalana implica el reconeixement de l’autoritat normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, tal com va suposar la signatura de les Normes de Castelló, el 1932. D’aquí la raó d’existir de l’Acadèmcia Valenciana de la Llengua. Crear aquesta instàcia normativa és, abans que res, una manera de deseixir-se de l’acord històric i mirar de desbaratar-lo.

L’Acadèmcia Valenciana de la Llengua ha reconegut, certament, la unitat de la llengua catalana. En aquest sentit, no tenia gaires alternatives si havia de fer cas de criteris científics, per més circumloquis que puga haver fet servir. Ara bé, després s’ha dedicat a una altra cosa: la creació d’un particularisme idiomàtic destinat a la formació d’un estàndard exclusivament valencià. Aquest fet pot fonamentar-se en criteris estrictament lingüístics, però sobretot respon a una lògica política.

La lògica política és que, per als dirigents del PP valencià, del tema de la llengua se n’ha de liquidar la possibilitat de normalitzar-ne l’ús públic perquè, en realitat, ells ja formen part d’una altra comunitat lingüísticonacional unívocament espanyola i tota la resta són molèsties que s’han d’estalviar per prosperar en aqueixa altra dimensió. Com diria el cantautor, ells són d’exie altre món.

El que té de penós aquesta manera de fer és que els certificats de la Junta valenciana tenen plena validesa a Catalunya, però no al contrari. Per acabar-ho d’adobar, l’administració balear, potser desconfiant del nivell de les certificacions valencianes, no les reconeix. De tothom és sabut que hi ha molts valencians, docents sobretot, que treballen a Catalunya amb la seua certificació valenciana. Aquest col·lectiu, per a Francisco Camps, és com els exiliats republicans per a Franco: uns apàtrides. Després de 18 sentències judicials, l’administració valenciana continua entrebancant la realitat de les coses amb una obstinació tan sols comparable amb la lògica que l’empara. No ha dit mai res dels contingents d’examinands del certificat de coneixements mitjans que, procedents de Catalunya, s’examinen a Vinaròs, la segona seu de tot el País Valencià en nombre d’examinands després de la ciutat de València.

La vergonya més grossa són els professionals valencians que, per la raó que siga, volen anar-se’n a treballar a les Balears. N’hi ha que intenten que l’administració de la Generalitat de Catalunya els reconega documentalment l’acreditació valenciana per tal que se’l accepte a les Illes sense haver d’examinar-se una altra vegada.

Més enllà de les proclames histriòniques, hi ha la realitat de la societat catalanoparlant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s