Calijoblog.TV

Llijo al fòrum de Traiguera, un autèntic safareig virtual on la incontinència verbal dels internautes locals té el lloc idoni per pasturar, que l’alcalde de Càlig va pressionar l’administrador de Calijoblog.TV perquè retirés el vídeo d’una sessió del ple de l’Ajuntament, amb èxit. De manera que el vídeo en qüestió va desaparèixer de la interfície del bloc. D’entrada em va costar entendre com pot ser que un càrrec públic pressione l’administrador d’un bloc, que fa una tasca completament amateur, pel simple fet de publicar a Internet una sessió del ple de l’Ajuntament. Si no recordo malament, una de les llibertats pròpies d’una democràcia és la llibertat d’expressió i premsa.

No conec ni poc ni molt l’administrador del bloc en qüestió. Només sé que darrerament ha aparegut a la Xarxa i que li deu agradar penjar vídeos sobre Càlig. M’intriga que haja retirat el vídeo a causa de les pressions rebudes. Segons diu el mateix afectat al fòrum de Traiguera, és millor no contar de quina manera li ha fet llevar. No tinc cap més referència seua, així que buscant al mateix fòrum acabo trobant el seu correu i li escric. Està disposat a parlar-ne però per telèfon. És veritat que els correus electrònics poden retransmetre’s i no són segurs per a segons què. Més que res per acabar de tancar el cicle, li telefono.

Efectivament, segons explica, Quique Marzà va despenjar el vídeo del bloc perquè l’alcalde va amenaçar de no tornar a deixar enregistrar el ple de l’Ajuntament al periodista que el cobria i que li l’havia proporcionat a ell. Per no afectar a terceres persones, el vídeo va desaparèixer de la interfície del bloc.

La qüestió està relacionada amb diversos aspectes del fenomen comunicatiu. D’una banda, els canvis que suposen les concessions de TDT a la comarca van fer pensar que, ja que el canal que emetia els plens deixava de funcionar en breu, seria una bona solució tenir-lo a Internet. En això, ja es veu que potser es produeix una competència entre la televisió convencional, encara que siga TDT, i Internet. No és el mateix que un canal tinga l’exclusiva d’unes determinades emissions que no que aquestes emissions estiguen a disposició només buscant-les al Google.

En segon lloc, potser podria parlar-se de certa fractura tecnològica, que en aquest cas afectaria l’alcalde de Càlig. El fenomen ha estat descrit a bastament: moltes persones dedicades professionalment o no a la política no saben com funciona Internet ni les possibilitats de comunicació que té, sobretot si pertanyen a una franja d’edat entre els 50 i els 65 anys. No entenen com funciona, ni tan sols se’ls pot considerar immigrants digitals, en termes de Marc Prensky, perquè el seu contacte amb les TIC és molt baix a causa que la difusió social de les TIC és posterior a la seua formació personal.

De totes maneres, el fet és que l’administrador del Calijoblog.TV i el moderador del Calijoforum és la mateixa persona. I una cosa és que es parle de política a la barra dels bars, de la mateixa manera que es parla de futbol, i una altra de diferent que se’n parle en un fòrum obert a la Xarxa, en què qualsevol persona pot dir el que vulga sense més compromisos. Pot ser una forma igualment intranscendent de parlar, fins i tot ofensiva, perquè així ho permet la possibilitat d’escriure sense identificació; però també és veritat que és una forma de comunicació diferent, un tipus de comunicació del tot horitzontal i sense intermediaris, sense possibilitat de control per a qui no n’és estrictament el moderador. Seria erroni considerar que es tracta d’una forma nova de comunicació encara que sí que podria dir-se que els fòrums dels pobles del Maestrat són un fenomen relativament recent. En qualsevol cas, l’argumentació crítica és la gasolina que els fa funcionar. I ja se sap que la cultura democràtica que vivim no té la capacitat d’entomar crítiques com un element positiu. Allò tradicional, en casos així, és que el missatger en pague els plats trencats.

Ja es veu: formes noves de relacionar-se socialment per a conductes polítiques antigues, si no atàviques. Lliure circulació de la informació i l’opinió davant de control de baixa qualitat democràtica.

No dic que no falte aprenentatge perquè als fòrums dels pobles s’hi parle amb respecte, sense ofendre. Ara bé: enfadar-se perquè s’hi diu això o allò és tant com esperar que qui hi parla s’identifique. És no entendre res.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s