Animals de paper

Dimarts d’aquesta setmana al tard faig cap a la llibreria Catalònia de Barcelona, que és un meeting point literari de la ciutat, a tocar de la plaça de Catalunya. S’hi presenten On és el Sol, Cucafera? de la tortosina Cinta Arasa, i Faules mamíferes del benicarlando Josep Igual, tots dos llibres publicats per Aeditors del Perelló, una iniciativa que de fa un temps s’ha deixat notar amb la seua activitat en el panorama editorial de la Ilercavònia.

On és el Sol, Cucafera? és un llibre infantil que pren el motiu tradicional de la cucafera per desenvolupar una narració apta per als xiquets que s’inicien en la lectura. Cristina Girol, que ha passat per l’escola Massana de Barcelona, n’és la il·lustradora. Crida l’atenció el recurs a aquest imaginari popular tradicional representat per la cucafera, bèstia festiva que entre nosaltres s’ha conservat sobretot a Tortosa però que en la societat tradicional era present arreu. Encara he arribat a veure el cap de la cucafera de Traiguera, rescatat dels mals endreços als anys 80 i avui finalment extraviat. Els embats de els transformacions del segle XX van fer desaparèixer bona part de els pràctiques festives tradicionals, que van caure en desús davant la implantació d’altres potser més característiques del nostre temps però en molt bona mesura copiades de tradicions alienes. No és que ho critiques. Es tracta tan sols de fer notar que algunes pràctiques festives actuals són el resultat d’implants que van tindre lloc a partir dels anys 60. És, doncs, un bon senyal que aquest referent cultural es difonga entre els nostres xiquets i els habitants de l’imaginari tradicional ilercavó reviscolen d’una manera o altra.

La cucafera podria molt bé ser animal d’una faula mamífera de les que escriu Josep Igual en el seu darrer llibre. Faules mamíferes és una incursió en el gènere del microconte, que fa recordar Pere Calders pel caràcter oníric, surreal de les històries que, més que contar, suggereix. Es tracta de píndoles narratives d’un alt contingut irònic, corrosiu, veritables càrregues de profunditat contra una moralitat postissa, dites amb la mateixa bonhomia amb què s’expressa el seu autor habitualment. Quan situa la història els paràmetres del concret, no ho diu obertament però acudeix als referents de la vida benicarlanda que va viure de xiquet i aleshores la incisió narrativa el situa de costat amb el Toni Cucarella més càustic gràcies al retrat d’uns caràcters que no per entranyables deixen d’aparèixer vitalment desmanegats. Tinc la sospita que potser, al capdavall, aquest retrat, o reproducció o recreació o el que siga, bé pot coincidir amb la realitat històrica de les societats locals ilercavones de la segona meitat del segle XX, que és, després de tot, el mateix món perdut de la infantesa de la generació de l’autor, i també meua.

Josep Igual és un escriptor amb una trajectòria creativa consistent. Faules mamíferes és el segon llibre que edita enguany. Al febrer va aparèixer Poemes escollits (1987-2007), de la mà d’Onada Edicions de Benicarló. És un recull dels seus millors poemes, apareguts des de 1987 en diverses edicions. La poesia d’Igual presenta una expressió caleidoscòpica, bigarrada, que apel·la a una lectura emocional. Una experiència lectora ben bé iniciàtica.

Després dels parlaments de presentació, vora les arcades de la llibreria des d’on s’ataülla el capvespre del centre de la ciutat, m’apropo als autors perquè em firmen els llibres i parlo uns moment amb ells. Se’ls veu contents i en el seu paper. Estic segur que l’assistència a la presentació ha respost a les expectatives. Finalment m’embutxaco dos llibres dedicats que llegiré amb l’interès que susciten aquests dos escriptors ilercavons, que formen part del nostre horitzó cognitiu, imaginari perquè escriuen des de l’experiència coterrània. Llegir-los és una manera de conèixer-se un mateix.

I de postres, un regal. Si voleu, encara podeu participar en el joc literari que planteja Jesús M Tibau a tens un racó dalt del món i que justament pren com a motiu una de les faules mamíferes de Josep Igual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s