Blocaires del Maestrat

Aquesta setmana m’ha telefonat Josep Roig de La Plana Ràdio de Santa Bàrbara per interessar-se pel bloc Ilercavònia, homònim i arxiu de la columna que quinzenalment apareix a VinaròsNews. Aprofitant l’ocasió, he migrat tots els continguts produïts des de 2005 cap a una nova adreça, que pertany al que s’anomena la catosfera: l’esfera dels blocs escrits en català.

En la nostra conversa surt la motivació pel títol i pel contingut del bloc, que és, avui per avui, com dir de la columna. Internet permet coses com el bloc Ilercavònia: la vinculació comunicativa malgrat la deslocalització geogràfica. Evidentment, en un bloc s’hi pot escriure sobre tot i res, i aquesta escriptura creativa té una tendència acusada a parlar sobre coses personals.No ho veig malament en absolut. Al capdavall, la filosofia internauta proposa de fer el pas de la passivitat receptora pròpia dels mitjans de comunicació tradicionals a convertir-se, qui abans era un simple receptor, en un productor de notícies, un emissor de continguts que, juntament amb altres emissor van conformant una xarxa, la xarxa d’Internet.

Personalment, m’interessa tractar la temàtica que tracto perquè em permet exercitar-me en la reflexió i en la creació d’un gènere concret: l’article d’opinió. És evident que podria dedicar-me a pensar sobre altres coses, qui sap si més productives, però al capdavall és la manera que tinc de mantenir uns vincles. I em penso que això cada vegada anirà a més. El que trobo decebedor és el panorama blocaire del Maestrat. O és que no sé buscar, o això és un desert, comptades les excepcions que facen al cas. Podria ser que tinguessem un problema de difusió de les noves tecnologies? Podria ser: llijo que l’ajuntament de Vinaròs renovarà del tot la seua web per fer-la més eficaç. Hi ha algunes mostres d’allò més interessants, com ara el bloc de l’expedició al Cho Oyu, que evidencien la utilitat que pot tindre una plataforma d’aquest tipus, però també és veritat que la composició d’aquesta expedició la feia ilercavona (deixeu-m’ho dir) i no específicament maestratenca. Tinc la sospita que hi ha molt poca gent que escriga sobre la comarca, no des d’un punt de vista de reflexió com puga ser el d’aquest espai, sinó en el sentit de tindre’n en compte el concepte com a marc de referència. I encara així, es troba molt poca cosa. El de la plataforma No tan a prop és en aquest sentit una sorpresa total, ja que apareix com pràcticament el segon millor bloc escrit en català a tot el món. I certament llegir-lo no té pèrdua. I això no obstant, més enllà de casos concrets com els esmentats no hi ha un caliu blocaire amb cara i ulls. Encara no hi ha una xarxa identificable.

Vista la temàtica del bloc-columna, Josep Roig pregunta per la llibertat d’expressió. I tant que en un bloc es pot dir el que li vinga a un de gust. Avui, a Internet es pot trobar de tot (el que encara no m’he imaginat, també). Ara bé: la credibilitat d’un lloc-web determinat com ara un bloc, la capacitat d’aportar res de significatiu en el sentit que siga, està estrictament vinculada al que s’hi diu i al llenguatge que s’hi fa servir. I, específicament, si es tracta d’opinions fonamentades i ben formulades, no veig per què no es pot parlar del que siga. Per exemple: la Taula del Sénia i la Generalitat Valenciana han començat a normalitzar les seues relacions perquè han fet una primera reunió entre un director general i representants valencians de la Taula. Diu la nota de premsa que han parlat de temes pendents. Perdonen: si no havien parlat mai de res, abans. Entre les dues bandes, vull dir.

Molt interessant, certament, l’entrevista de La Plana Ràdio, perquè fa pensar en veu alta sobre el que hi ha entre mans i també m’ha fet mirar al voltant. Podria ser més ric. Ara em fa dubtar que existisca un Maestrat blocaire, com sí que existeixen fòrums actius. Potser es tracte de fer-se visibles. Unim-nos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s