El Camí

El Camí és un projecte de recorregut senyalitzat i basat en elements culturals que recorre totes les terres de parla catalana, que es fa a peu i que permet a qui l’emprèn visitar i conèixer millor la nostra terra. Basant-se com es basa en el senderisme, qui fa El Camí té l’oportunitat d’apropar-se en primera persona al paisatge natural i humà, cultural, històric, social i econòmic, també espiritual dels llocs per on discorre. Participar-hi constitueix tant una experiència individual com de grup, d’arrelament a la nació cultural que som, i universal pel que té de contacte amb la natura.Està obert a la participació de caminants d’aquí i d’arreu del món i actualment n’hi ha diversos trams senyalitzats. No té una arribada concreta, sinó que descriu un circuit que es tarda mig any a fer i que recorre totes les capitals de comarca i llocs significatius, referits al patrimoni, la història i la Natura. La seua infraestructura se suporta en allotjaments, punts d’informació, centres espirituals i iniciatives i moviments populars. Existeix un Camí troncal que recorre el territori passant per les capitals de comarca i branques que hi connecten. Es tracta d’un itinerari consensuat perquè són els col·lectius i institucions de cada lloc concret els qui el defineixen.
Al seu pas per la Ilercavònia, El Camí segueix un itinerari teòric que enllaça Sant Joan de Penyagolosa amb Morella. Des d’aquí baixa fins a Alcalà de Xivert, sense passar per Albocàsser, i recorre la costa del Maestrat fins a Vinaròs. De Vinaròs es fa cap a Amposta. Després d’una notable marrada pel delta de l’Ebre, va a Tortosa i travessa el Port fins a Vall-de-Roures, des d’on es passa a Gandesa i a Móra d’Ebre. Es tracta, ja s’ha dit, d’un itinerari teòric. De fet, entre el 21 i el 31 de juliol El Camí arranca a l’Alt Maestrat i Els Ports de Morella amb un itinerari que ix de Benassal i recorre Albocàsser, Tírig, Catí, Ares, Vilafranca, el Portell i Cinctorres er acabar a Morella. A l’Alt Maestrat, es recorren els millors tresors de l’art rupestre. El divendres 27 es fa cap a l’Aplec dels Ports a Cinctorres. L’itinerari acaba amb la visita de dos dies a Morella. La inscripció bàsica en la caminada surt per 300 €.
A part d’altres activitats culturals com ara la visita guiada als jaciments rupestres o la vetllada amb Pep Martí, cantador tradicional del Portell, aquest itinerari ofereix la possibilitat d’entrar en contacte amb la realitat social d’aquestes comarques, que, si moltes vegades han estat considerades deprimides, de moment encara no poden considerar-se depredades. És així que l’itinerari ofereix al foraster la possibilitat d’apropar-se a una realitat social que no se sap el que pot durar, però que manté un equilibri fràgil entre aquests extrems que s’han apuntat. Desgraciadament o no, aquest equilibri ja ha començat a trencar-se en les comarques diguem-ne més dinàmiques econòmicament per quedar bé amb els nous amos o amb els qui ho seran d’aquí a poc. El bescanvi de desenvolupament urbanístic per territori, certament, és a punt de marcar, si no ho està fent ja, un tomb en la vida d’uns quants pobles. És allò dels riscs i les oportunitats tan propi del sistema econòmic que vivim. El que sí que pareix clar és que l’abandonament de l’agricultura com a forma de vida, per a bé i per a mal, està a punt de donar pas al reciclatge dels vilars, i de les malees si convé, en urbanitzacions al voltant de verds camps de golf. Però no ens desviem del tema que ens ocupa. El contacte amb la societat dels pobles de l’Alt Maestrat i Els Ports és una experiència per a viure-la pel que té d’aprenentatge de la realitat del país i la seua gent. I l’Aplec dels Ports n’és una oportunitat especial.
Així és que ja ho sabeu. Si hi teniu interès, podeu participar de molt diverses maneres en el creixement d’aquest camí que és un projecte de vertebració del nostre país. Al Baix Maestrat l’organització de l’itinerari tindrà la gràcia d’haver d’anar eludint les urbanitzacions o bé al revés, d’anar visitant-les perquè el caminant es faci una idea directa d’aquesta onada civilitzadora basada en el totxo. Hi haurà molta cosa per mirar, si bé es tracta d’un camí totalment diferent en tots els sentits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s