Ilercavònia literària

Diumenge vinent tindrà lloc a Móra d’Ebre la IV Fira del Llibre i l’Autor Ebrencs, que organitzen el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Móra d’Ebre. Amb dèneu estands pertanyents a editorials i altres entitats, el vestíbul del teatre municipal La Llanterna reunirà el conjunt de l’activitat literària i editorial en català de les comarques de la Ilercavònia, en el que ja és una cita indispensable del panorama cultural de casa nostra.
La celebració d’aquesta activitat és una visualització de la vitalitat de les entitats culturals relacionades amb la literatura feta en la llengua del país i que per autoria, temàtica o qualsevol altra circumstància, pot relacionar-se amb el territori que aquí anomenem Ilercavònia. Es tracta d’una vitalitat relativament recent que va guanyant espais progressivament.

L’Intitut Ramon Muntaner, constituït el 2003, és una fundació privada amb seu a Móra d’Ebre, que agrupa els centres d’estudis de parla catalana i té per finalitat la difusió i el suport als projectes d’investigació i promoció cultural de les entitats que hi estan adscrites, escampades arreu dels Països Catalans.
Llibresebrencs.org és la plataforma a Internet que dóna difusió a la literatura catalana de les nostres terres i a l’activitat cultural que hi està relacionada. Lògicament, és l’altaveu comunicatiu de la Fira, de la mateixa manera que ha anat fent-se un lloc interessant entre les fonts d’informació culturals que giren al voltant del fet literari.
Segurament, el principal fet literari d’enguany en l’àmbit que marquen aquestes referències, siga la celebració del naixement de l’escriptor de Benissanet Artur Bladé i Desumvila, en el marc de la qual té lloc l’edició de la seua obra completa, que porta a terme l’editorial Cossetània de Valls. L’edició d’aquesta obra completa suposa el redescobriment d’una de les millors plomes del memorialisme del segle XX, que ja fa temps que hauria d’haver entrat per dret propi en la història de la literatura i que hauria de ser conegut pels escolars de la Ilercavònia com un dels millors escriptors del segle passat. La seua obra memorialística, vinculada a l’exili republicà és un reflex acurat del paisatge natural i humà de l’Ebre de la primera part del segle XX, escrit des de la distància.
A aquesta xarxa d’activitat cultural pot afegir-s’hi el programa Coses de ràdio, de la cadena radiofònica SER de Móra d’Ebre, que dedica espais a l’actualitat literària dels anomenats autors ebrencs. La novetat és que aquests espais poden escoltar-se per Internet a partir de la web llibresebrencs.org.
Una altra iniciativa estrictament relacionada amb la producció literària és l’inventari que pacientment ha estat elaborat des del Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris (CEL) d’Alcanar, que té indexat a beabà un llistat ingent d’autors i autores. La seua consulta porta a pensar en la quantitat de gent que s’hi dedica o s’hi ha dedicat. També, en conseqüència, en la projecció que la gent de la ploma de per aquí va assolint, i especialment en l’atenció que els mitjans de comunicació els van dedicant.
Doncs per acabar: atenció, pregunta. Per quina raó dels dèneu estands participants només n’hi ha un procedent del Maestrat, concretament l’editorial Onada de Benicarló? Bona pregunta per a qui haurà d’exercir les responsabilitats municipals en matèria de cultura en els propers quatre anys.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s