Ilercavònia digital

Aquest dissabte 3 de febrer té lloc a Tortosa la primera trobada de Blocaires de l’Ebre, una colla de d’individus, és a dir de gent, que té en comú el fet de mantenir un bloc a Internet i una relació o altra amb les Terres de l’Ebre. A més, els Blocaires de l’Ebre tenen el seu propi fòrum, un espai de comunicació i intercanvi, i han començat a editar un butlletí de comunicació diguem-ne interna per a totes les persones que hi participen. Aquesta primera trobada, doncs, té el caràcter constituent d’alguna cosa nova, d’una xarxa d’usuaris d’Internet vinculats d’una manera o altra a l’àmbit concret que els agrupa.

Quan l’estiu de 2005 vaig començar a escriure un bloc sobre la Ilercavònia va ser per causes una mica intrascendents: traure el nas a una de les possibilitats que m’oferia l’abonament de la línia ADSL i matar estones perdudes mentre s’acabaven les vacances. La temàtica era parlar del contrast que causen les vivències conforntades amb una determinada manera de pensar: quina relació hi ha entre la manera de viure dels nostres pobles, i ciutas, amb el fet de ser al bell mig dels Països Catalans, o com vulgueu dir-ne, o maleir-ne, que es porta més i fa més senyor. Qui podia esperar-se que aquestes reflexions poguessen interessar l’editor de VinaròsNews? Devia ser que ell també formava part d’aquesta dimensió estrambòtica on se situa la Ilercavònia, el nom d’aquest territori que tal vegada va arribar a existir, i que està format de la mateixa matèria que el sentit de la terra. Al cap d’un temps imprecís i de manera totalment inesperada, un ilercavó de nik ebrenc havia trobat el meu bloc i se’n meravellava. Dic això d’ilercavó perquè inusitadament resulta que algú s’identificava amb el contingut del que jo escrivia. És més, encara n’estava més convençut. Una mica el resultat d’aquesta actitud és aquest wiki també anomenat Ilercavònia. No és més que un projecte en construcció. Però els wikis són això: webs de creació col·lectiva, on tothom pot participar per construir un determinat entorn compartit de coneixement. La Viquipèdia és el seu entorn.
Doncs, els Blocaires de l’Ebre pareixen munió i la seua trobada és un esdeveniment de consideració. Per tant, guglegem. Hi poso Maestrat + bloc i només m’apareix, entre altres 40.000 resultats, el bloc de Josep Barberà, secretari d’Organització d’Esquerra-Benicarló. La gran majoria de la resta dels primers 50 enllaços estan relacionats amb el bloc… nacionalista valencià. Afino més i acabo a la web de la Taula del Sénia, que s’ha presentat a la discoteca Bangaloo de Madrid. Relacions internacionals? Retorn a l’època disco, a la movida? La lectura d’aquest anunci no té pèrdua. Una mica desert sí que es veu el panorama del Maestrat. I menterstant aquest hivern tenim Obrint Pas en un mas dels Ports de Morella enregistrant el seu proper disc. Ja ho veus: un dels primers grups valencians buscant refugi creatiu les antípodes de Marina d’Or.
Possiblement aquest siga un panorama esbiaixat de la Ilercavònia digital. Perquè al capdavall hi ha moltes més plataformes de tot tipus, segurament també blocs, relacionats amb els nostres pobles, però: ¿pertanyen a aquest estrat tel·lúric que connecta les restes arqueològiques del passat remot amb aquesta conxorxa de complicitas digitals? Pregunteu-li a La veu del Sénia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s