Vinaròs News: el sopar

Arribo tard i ja tothom és a taula. A mesura que m’endinso en el restaurant va creixent la xerradissa del fons. A falta de vistes, les parets del local curulles d’elements decoratius em recorda vagament l’ambient d’alguns establiments turístics de l’Empordà. Surt a rebre’m amatent el mestre Fonollosa, que aquí fa de mestre de cerimònies i d’alguna cosa més.

A la taula, la conversa gira al voltant dels vols de baix preu i les possibilitats de viatjar a altres països. A mesura que avança el sopar hi ha temps per obrir el bloc de repàs a la situació política comarcal i finalment fem cap a parlar del que és inevitable quan es troben professionals de l’educació: de les penes més que alegries de l’ensenyament secundari. Diagnòstic: la cultura de l’esforç era verda i se la va menjar un burro; seriosos dubtes a l’entorn de la comparació entre els sistemes educatius actual i anterior; en definitiva, l’augment del nivell de vida ha revertit en un augment geomètric del grau de consentiment dels pares envers els fills. Dades: recompte dels barracons en centres educatius de Vinaròs i Benicarló. Encara hi ha temps per fer una passada per la qüestió que dóna nom a aquesta columna: la continuïtat dialectal del Nord valencià fins a Lleida i la Franja de Ponent; el bisbat de Tortosa, retallat perquè Castelló, considerat el poble més gran de la província, pogués tenir la seua seu bisbal encara que fos compartida amb Sogorb; la irrellevància relativa compartida, al capdavall, per les terres de cruïlla en relació a les seues adscripcions administratives.
I en això que quan fem acció d’aixecar la copa de cava arriben els parlaments. Pren la paraula Emili i es posa a parlar com si el que diu no tingués la importància que té, com si el que ens té reunits fos al capdavall un assumpte tangencial pel fet de no ser lucratiu. I no: els fets que ell mateix desgrana, els 10 anys d’existència de Vinaròs News, la renovació del web, l’interès dels altres mitjans de comunicació per l’aniversari, la mateixa presència de mitjans en l’acte, el recull de les notícies d’aquests 10 anys en un DVD que es lliura als assistents com a obsequi, tot indica que el que diu té molta importància per a la conformació d’un espai comunicatiu propi de l’àmbit del Baix Maestrat, un espai comunicatiu del tot obert i compartit amb les comarques veïnes. I és important perquè demostra dues coses: que els projectes com ara Vinaròs News no poden portar-se a terme sense una voluntat persistent i que el caràcter col·laboratiu que té és imprescindible per a transmetre la riquesa que suposa. Que per molts anys puga continuar sent així i encara millor si és possible.
I llavors surt l’amfitrió Salvador Alcaraz i anuncia la propera publicació d’un llibre de cuina vinarossenca. Com si amb la demostració que acaba de servir no n’hi hagués prou. Si no fos perquè l’oratge d’aquest hivern pot acabar per desorientar-nos fins i tot a les persones, s’hauria de dir que aquest sopar de terra ferma, a base d’uns plats característics de la més vella cuina tradicional, era com sorgit de la nit del patrimoni gastronòmic hivernal de la Ilercavònia, d’uns gustos inapel·lablement rurals, dels que ja no se’n troben. Així doncs, l’anunci d’aquest llibre de cuina és d’allò més esperançador, sobretot tenint en compte l’existència de llibres de cuina valencians, com La nostra cuina d’Emili Piera, de llibres de cuina de les Terres de l’Ebre, com La cuina de les Terres de l’Ebre, de M. Carme Queralt, o encara la immensa La cuina catalana de Jaume Fàbrega, davant l’absència desoladora d’un llibre de cuina de referència del Maestrat. Esperem que aquest ho siga. Tot apunta que ha de ser així.
La foto de grup va posar punt i final a la trobada i fins a l’any que ve. Que el mestratge periodístic continue.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s