La frontera mental

fotonoticia_20140528100856_800A començaments de novembre, el conseller de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Rafael Blasco, i la seua homòloga aragonesa, Luísa María Noeno, van signar a Morella un conveni de col·laboració entre les dues administracions autonòmiques per coordinar i compartir recursos en l’atenció sanitària als pobles limítrofs de Castelló i Terol, de manera que aquells usuaris que tenen l’atenció sanitària més propera a l’altra banda de la ratlla provincial puguen aprofitar-la i no hagen de fer desplaçaments més llargs dins de la seua comunitat autònoma. Tenint en compte que es tracta d’una necessitat d’aquest tipus, els usuaris afectats se’n poden felicitar, ja que suposa una millora substancial de la qualitat de vida d’uns pobles d’interior allunyats dels centres urbans més importants dels àmbits respectius. En total, se’n beneficiaran unes 35000 persones.Queda fora d’aquesta col·laboració la Tinença de Benifassà, un dels racons més inaccessibles i despoblats del País Valencià, en ple cor del Port ilercavó. Les comunicacions de la Tinença amb el Matarranya, que sí que ha entrat en el conveni, són molt complicades i això explica que malgrat el veïnatge territorial la Tinença n’haja quedat al marge. El fet cert és que la principal connexió de la Tinença de Benifassà és amb la Sénia, que és el lloc de pas obligat per accedir-hi des de les àrees urbanes de la costa i que manté amb la Tinença una relació humana explicable pel fet que bona part de la despoblació de la Tinença viu a la Sénia.

Es dóna la circumstància que la Taula del Sénia, de la qual no forma part el municipi de la Pobla de Benifassà, que agrupa la major part dels escassos 250 habitants censats a la Tinença, reivindica des dels seus orígens la col·laboració entre les comunitats autònomes valenciana i catalana en matèria sanitària. Potser el poc pes demogràfic siga una raó important perquè la conselleria que encapçala Rafael Blasco no tinga per prioritària la coordinació de serveis sanitaris amb altres comunitats autònomes en relació a la Tinença de Benifassà. Això no obstant, seria bastant obtús aïllar aquesta problemàtica únicament a la Tinença. Vist que les necessitats de la Tinença passen per la Sénia, que és la seua eixida natural, podria fer-se un cop d’ull riu avall per veure que, de fer-se afectiva, la col·laboració en matèria sanitària a banda i banda del riu englobaria un contingent demogràfic bastant més considerable i suposaria, també, una complexitat major.

Però al capdavall tot això són elucubracions si tenim en compte els paràmetres en què es mou un polític com Rafael Blasco, que és l’únic polític valencià en actiu que ha sobreviscut als canvis de govern des de la mateixa creació de l’autonomia. Demanar-li a un conseller com Rafael Blasco, que pràcticament té al cap l’autonomia valenciana i que se la coneix per pròpia experiència, que pense a col·laborar al nord del Sénia és com demanar-li que supere un complex freudià. Ans deixaria que l’Estat recuperés les competències autonòmiques que prestar-se a fer això.

Rafael Blasco és el mateix que quan era conseller de Territori i Habitatge va promoure la transformació de la Tinença de Benifassà en parc natural i va apuntar la possibilitat que s’hi ubiqués algun camp de golf… Ell i el seu partit regional tenen una concepció molt concreta del territori i de les relacions que el País Valencià ha d’establir més enllà dels seus límits, que està marcada per un principi gairebé edípic: res a compartir més enllà del Sénia. I és que per a aquesta concepció el límit del Sénia és més que si fos una frontera exterior de la Unió Europea. I no els falta raó. No hi ha pitjor limitació que la frontera que es du a dins: la frontera mental.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s