Vinaròs News

Amb el mes de setembre ha tornat a la Xarxa la publició digital Vinaròs News. Es tracta d’una publicació que fa camí de la mà del mestre Emili Fonollosa, vallibonenc de Vinaròs que treballa per a El Mundo de Castelló i, per voluntat pròpia, manté amb vida Vinaròs News.

Podria dir-se que Vinaròs News és l’única publicació que té com a àmbit comunicatiu la Ilercavònia, que designa amb el referent “les nostres comarques”, a falta de convenciment en el nom històric del país. Un altre dia parlarem detingudament sobre l’apel·latiu Ilercavònia. Ara el que interessa destacar és de quina manera l’existència de Vinaròs News marca la capitalitat de la Ilercavònia i palesa les condicions polítiques, culturals, de comunicació i lingüístiques del territori que abasta. En aquset sentit cal distingir bé aquest abast. Hi ha altres publicacions que, com Povet.com, no fan un tractament exhaustiu de les notícies de la part principatina del Sénia. Això mateix pot dir-se de pràcticament totes les publicacions d’aquesta part. Ni La Veu de l’Ebre ni El Punt van més enllà del Sénia. En canvi, Vinaròs News aplega un nombre ingent de notícies, segurament procedents de tots els mitjans amb els quals té contacte personal Emili Fonollosa. D’aquesta manera, Vinaròs News s’ha forjat com a referent comunicatiu de la Ilercavònia i s’ha difós als cinc continents, amb uns quants milers de subscripcions.
Per les seues característiques, doncs, no hi ha dubte que es tracta d’un referent comunicatiu de primer ordre en l’espectre de la informació autocentrada a la Ilercavònia. Això no impedeix que se’n puguen apuntar també alguns punts febles. Crec que el principal és que, de fet, el projecte depèn exclusivament de la voluntat d’una sola persona, que es dedica de manera secundària al periodisme i que aprofita aquesta dedicació per bastir les edicions de Vinaròs News. Això explica, per exemple, que la web incloga poca publicitat i que el disseny experimente canvis amb relativa tardança. El dia que Emili Fonollosa trobe una ocupació que li impedisca portar la seua publicació endavant, el mitjà desapareixerà amb tota probabilitat. En darrer terme, doncs, d’això se’n pot dir manca de professionalització. No en el sentit que la persona que hi al al darrere siga poc professional, sinó en el sentit que el projecte sembla que només pot funcionar de la manera que ho fa, sense assolir els paràmetres propis dels mitjans de comunicació normals i corrents. És a dir, no és econòmicament rendible. Això explicaria, segurament, per què el projecte de fer funcionar una Vilaweb Vinaròs no va reeixir fa un temps. No puc assegurar que Emili Fonollosa hi estigués vinculat però és un exemple clar de la dinàmica que hi ha darrere les publicacions digitals de la Ilercavònia.
Aquest punt feble, en certa manera, és una condició prèvia per al segon. Vinaròs News és una publicació subsidiària d’altres mitjans: El Mundo de Castelló, La Veu de l’Ebre i altres d’àmbit potser més local o allunyat (Tinet, Mediterraneo, La Veu de Vinaròs, etc.). Això fa que els seus continguts siguen exactament una amalgama per més que la informació hi aparega estructurada territorialment: Vinaròs, Benicarló i Peníscola, el Maestrat, els Ports, les Terres de l’Ebre. A aquesta amalgama en continguts s’hi ha d’afegir l’amalgama lingüística. En aprofitar textos de notícies de mitjans diferents, trobem que les notícies sobre les Terres de l’Ebre són invariablement en català. Les referides a les comarques castellonenques són majoritàriament en castellà i apareixen en català, per exemple, si no tenen més destinació que la pròpia publicació o, més senzillament, en funció de la voluntat de l’emissor de la notícia. Al capdavall, la publicació, és a dir, el seu redactor, manté com a política passar la notícia sense traduir res. El resultat és que la publicació s’inhibeix en relació a la llengua en què apareix. Així les capçaleres de les seccions són majoritàriament en català i els continguts poden variar de llengua fins i tot dins de la mateixa notícia. La sensació de desgavell és bastant considerable, per més que es mantinga amb total naturalitat. Potser justament siga aquesta naturalitat la millor descripció de la política lingüística que manté la publicació. La inhibició que practica és molt coherent amb el caos que transmet i amb la situació sociolingüística al sud del Sénia. Una situació sociolingüística producte de les polítiques d’harakiri per inanició de les successives administracions valencianes, pràcticament des del començament de la seua existència. La falta de compromís en aquest punt per part de la publicació en qüestió parla per si sola. Per això les polèmiques que periòdicament apareixen al seu propi fòrum en relació al tema lingüístic resulten inevitables. Ho serien de totes maneres com ho són en qualsevol altre mitjà espanyol per la senzilla raó que aquest és un tema per resoldre, però segurament canviarien els termes i els arguments que s’hi fan servir. Que persones de nacionalitat no espanyola puguen exigir que la publicació siga en espanyol és cosa impensable en un altre racó de la Unió Europea i explica meridianament la minorització que pateix el català en el seu propi àmbit territorial.
No hi donem més voltes. Vinaròs News avui es difon als cinc continents com ho pot fer qualsevol altre mitjà de comunicació en suport digital. Són realment molt pocs els mitjans espanyols que, com El Periódico de Catalunya, tenen versió en més d’una llengua. El més normal seria que Vinaròs News apareguera en una sola llengua. O en doble versió a gust del destinatari. Però és evident que això depèn del seu grau de professionalització i hi ha coses que senzillament no són a l’abast per més desitjables que siguen. Al capdavall, aquesta partició lingüística que trasllueix Vinaròs News no és més que el senyal d’altres particions forçades de la Ilercavònia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s