Tortosa, coll d’ampolla

Parlo amb una persona ben situada en l’entramat administratiu de les anomenades Terres de l’Ebre i acabem parlant de la decadència de Tortosa. Fa un any vaig tenir ocasió de visitar a fons el casc antic de la ciutat de l’Ebre i la impressió de degradació que me’n vaig emportar va ser com la reblada del clau de la desorientació d’una ciutat que una vegada havia aspirat a ser capital de província i que en aquell moment mirava de sortir del trencacolls del transvasisme.Un casc històric abandonat, desèrtic, tan sols poblats pel lumpen immigrat. Amb edificis i monuments històrics que mostren la Quan pregunto per les causes d’aquesta decadència, escaiguda en les darreres dècades, la resposta és clara: el caciquisme ha dominat el territori i encara hi té bons fonaments. El caciquisme va instal·lar-se com a actitud d’una ciutat que es creia autosuficient. Els pocs empresaris de quan el franquisme van preferir quedar-se sols i que les indústries fortes no s’instal·laren a Tortosa. Això explicaria la concentració de Tarragona. Es tractava de continuar sent l’amo del tros i mantenir la paella pel mànec. La ciutat va adoptar l’actitud del botiguer: que vingueren dels pobles a comprar i tranquil·litat. D’aquesta manera, quan els altres pobles que tenien Tortosa com a capital econòmica van anar espolsant-se la misèria, aconseguint serveis i desenvolupant la indústria, Tortosa va anar quedant-se sense “mercat”, molt lentament. El meu interlocutor em fa veure que arreu de la Mediterrània, a la desembocadura dels rius mitjanament importants, hi ha una ciutat de dimensions considerables. València i el Túria podria ser-ne un exemple proper. No ha estat així en el cas de Tortosa i el seu poc pes demogràfic i econòmic són a la base de la problemàtica del transvasisme. Al capdavall, la concentració demogràfica i industrial de Tarragona ja va donar lloc a l’anomenat minitransvasament. No hi ha, segons el meu interlocutor, regions ben poblades en què es puga aplicar la política de transvasisme que s’ha aplicat a l’Ebre. En conclusió, la pèrdua continuada de centralitat de Tortosa respecte del territori de la seua àrea d’influència, és a dir de la Ilercavònia, es deu a l’estancament d’uns esquemes polítics obsolets, que han anat de la mà d’una manca de visió de futur d’una classe política encarcarada, que ha viscut i en part encara viu de les rendes del pujolisme. En aquest sentit, el cas de l’alcalde d’Amposta és el més eloqüent. Més de vint anys en el càrrec com a cap d’una política en què el més important és mantenir la poltrona proporcionada per una preeminència en la prestació de serveis a la societat, cosa que inclou el clientelisme.
Tortosa té un greu problema urbanístic en la rehabilitació del seu centre històric perquè té un greu problema en la reordenació d’una ciutat que necessita espolsar-se el florit i recuperar el dinamisme d’una societat moderna. I té un problema de capitalitat, que afecta la resta de la Ilercavònia. No pareix que la ciutat tinga dins de les seues prioritats estratègiques de recuperar aquesta capitalitat i al màxim que pareix aspirar és a esdevenir el centre administratiu d’una vegueria, o com s’acabe anomenant la regionalització de la nova ordenació territorial del Principat, que deixarà els consells comarcals en mers espectres administratius. És a dir, aspira a ser menys que la capital d’una província espanyola.
I és segur que aquesta descentralització administrativa encara contribuirà a crear una imatge més encarcarada de Tortosa. Centre burocràtic, seu d’un bisbat administrativament fragmentari però doctrinalment monolític, lluny de les grans vies de comunicació, amb la competència dels nous centres econòmics emergents. Quan no hi havia res, Tortosa tenia de tot. Va perdre aquest lideratge i podria acabar per ser una ciutat menys que subalterna.
I és evident que això també perjudica el territori, ja que Tortosa era la seua capital natural i podia jugar el paper de gran centre proper. Sense aquest centre, la Ilercavònia és una terra lluny dels centres de poder.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s